Stort luciatåg väckte uppmärksamhet på Söder

Sensommaren står i full grönska och det lackas för lucia. Under helgen kunde nämligen halva Södermalm underhållas av ett 120 personer långt luciatåg på Folkungagatan.

  • Publicerad 10:41, 20 aug 2019

SE FILM: Nu rivs delar av Ersta Sjukhus

Brukar du gnälla på tidig julmust i butikerna? Här är ett gäng som gick ännu längre än så. Under söndagen samlades nämligen 120 personer på Folkungagatan – för att gå luciatåg. Detta för att överraska kyrkomusikern och mångåriga körledaren Lars-Ewe Nilsson som i går fyllde 80 år. Han misstänkte ingenting. 

– Tala om att tappa hakan! Plötsligt står det fullt av lucior, tärnor och stjärngossar, mitt på Folkungagatan. Det var som att vakna upp på luciamorgon, säger den nyblivne 80-åringen. 

Tusentals har sjungit i kören

Från korsningen Sågargatan/Folkungagatan tågade de tillsammans bort till Katarina kyrka, där en överraskningskonsert ägde rum. Här i kyrkan har Lars-Ewe Nilsson varit körledare i 50 år och de 120 deltagarna i tåget har alla sjungit för honom någon gång i livet. Christian Minnhagen var den som planerade hela luciatåget. Han har sjungit i Katarina kyrka i 45 år. 

Nytorgsfestens mål: ta över hela Södermalm

– Vi är många tusen som har sjungit i Katarinakörernas verksamhet genom åren, det är Stockholms i särklass bästa ungdomsgård. Vi är otroligt sammansvetsade, säger han. 

Höll kvaliteten

Åldersspannet var stort, från sju år och uppåt. Sångerna de framförde var klassiska jul- och luciasånger. Att tåget var så långt gjorde inte att kvaliteten fick stryka på foten. Körledaren var mycket nöjd med deras prestation. 

– Alla har sjungit de här låtarna i upp till 50 år, det sitter i ryggmärgen. Det lät fantastiskt bra, sången ekade mellan husen. Det var körsång hela gatan vägen fram, ända upp till Katarina kyrka, säger Lars-Ewe Nilsson.

Bengt har – snart – 70 år på Folkungagatan

Lars-Ewe Nilsson firades på sin 80-årsdag efter 50 år som körledare i Katarina kyrka. Att det skulle göras genom ett 120 personer långt luciatåg hade han aldrig kunnat gissa. Foto: Privat