Mc-brudar. Karin Pontén, Sif Gudmunds och Teija Einarson. Foto: Jannie Flodman

Stort mc-community – bara för kvinnor

Bike Babes är gruppen för kvinnor som vill åka hoj, och hitta likasinnade. Det finns bara tre krav: man ska vara kvinna, bo i Stockholm och ha mc-kort.

  • Publicerad 16:23, 12 aug 2019

På en gräsplätt utanför Stora Skuggans värdshus sitter Karin Pontén, Sif Gudmunds och Teija Einarson. De träffades genom Bike Babes, en grupp för kvinnor som kör hoj i Stockholm.

– Det råder en sådan gemenskap i gruppen. Man träffas för att man gillar att åka motorcykel, men sen lär man känna varandra bättre och då börjar man gilla varandra för saker utanför gruppen också, förklarar Teija Einarson som är en av gruppens medlemmar.

Genom Bike Babes träffade Teija också Sif Gudmunds, som kom till Sverige från Island för fyra år sedan.

– Jag kände inte någon när jag kom hit och det var osäkert om jag skulle bli kvar här länge. Jag köpte en mc, men hade ingen att köra med. Men genom Bike Babes lärde jag känna flera. Detta har gjort att jag har bestämt mig för att stanna i Sverige, säger hon.

Här är nya generationen raggare i Stockholm

Foto: Jannie Flodman

Tre krav. Kvinna, ha mc-kort och bo i Stockholmsområdet. Foto: Jannie Flodman

Ett brett spann

Bike Babes grundades av Karin Pontén för fem år sedan, och har idag 800 medlemmar i åldrarna 16-80 år. För att få vara med finns tre krav: man ska vara kvinna, bo i Stockholm och ha mc-kort.

– Jag startade gruppen för att jag inte hade någon att köra med. Jag tänkte att det borde finnas andra tjejer som sitter i samma sits som jag. Vem hade kunnat tro att det fanns så många tjejer som kände likadant, säger Karin Pontén.

MC-klubb donerar pengar till sjuka barn

Inkluderande. Gruppen har idag 800 medlemmar i ett brett åldersspann. Foto: Jannie Flodman

"Omtänksam och peppande"

Gruppen präglas av gemenskap, körglädje och tolerans, och stämningen i gruppen beskrivs av Karin som "helt fantastisk, omtänksam och peppande".

Inom gruppen arrangeras under årets varma månader flera åkturer, så väl korta som långa. Under årets kallare månader brukar Karin bjuda in till olika events och föreläsningar.

– Många har fått vänner för livet genom gruppen, och många känner sig glada och tacksamma. Extra tydligt blev det när jag fick en bok med alla bilder som togs under årets resa med gruppen till Gotland, avslutar Karin.

Gemenskap. "Många känner sig glada och tacksamma", säger grundaren Karin Pontén om medlemmarna i gruppen Bike Babes. Foto: Jannie Flodman