Miljöfarligt. Vid hamnen mellan Skeppsholmen och Kastellhamnen upptäcktes ett stort oljeutsläpp i början på veckan. Foto: Kustbevakningen.

Stort oljeutsläpp upptäckt i vattnet vid Skeppsholmen

Flera tusen kvadratmeter olja har läckt ut i vattnet mellan Skeppsholmen och Kastellholmen. Hur stor volym det rör sig om är ännu oklart. Kustbevakningen har inlett en förundersökning om miljöbrott.

  • Publicerad 12:19, 6 maj 2020

I måndags eftermiddag fick räddningstjänsten larm av en båtägare som känt kraftig lukt av olja från vattnet mellan Skeppsholmen och Kastellholmen.

Storstockholms brandförsvar, polis och kustbevakningen kallades till platsen, där man även fick hjälp av frivilliga. Räddningstjänsten sökte av vattnet med drönare och kunde konstatera att det rörde sig om flera tusen kvadratmeter, sett till ytan. Den totala volymen är ännu oklart.

En förundersökning om miljöbrott har inletts.

– Det är egentligen en rutingrej. Det handlar om att utreda om det går att koppla utsläppet till en utsläppskälla. Går det inte att hitta en utsläppskälla får förundersökningen läggas ned, säger Valdemar Lindekrantz, kommunikatör på kustbevakningen.

Sugs upp

Just nu pågår ett arbete med att suga upp oljan med en absorberande läns som har lagts ut 375 meter i vattnet, som Stockholms hamn kommer ta upp nu på fredag.

Det man vet i nuläget är att det rör sig om en lättare form av olja.

– Enligt de uppgifter jag fått handlar det om en dieselliknande olja, och den typen lägger sig framförallt på ytan, säger Valdemar Lindekrantz.

Enligt Storstockholms brandförsvar finns inga uppgifter om egendoms- eller personskador.