Fullt? Så här såg det ut vid Runebergsgatan lördagen den 10 mars. Enligt FTI missade entreprenören att tömma behållarna under lördagen. Foto: Läsarbild

Stort sopberg på Östermalm – varje helg

Återvinningsstationen på Runebergsgatan syns knappt bakom kartongerna. En vanligt problem enligt boende i området. Nu kräver de skärpning.

  • Publicerad 10:54, 13 mar 2018

Ett sopberg varje helg. Återvinningsstationen för pappersåtervinning vid Runebergsgatan är ett problem, anser boende i området.

"Så här såg det ut i lördags och har det gjort många helger de senaste 1,5 åren. Det är oftast behållaren för kartonger som är full och då tvingas man lämna kartongerna på trottoaren och det är väldigt trist", skriver en läsare till Östermalmsnytt.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI, ansvarar för pappersåtervinningen vid Runebergsgatan. De är medvetna om problemet.

– Så här ska det inte se ut. Jag förstår att boende kan tycka att det känns tröstlöst. Jag ber å FTI:s vägnar om ursäkt. I lördags, 10 mars, missade entreprenören att tömma, säger Håkan Ström, kommunikationschef på FTI, när han ser bilden.

Behöver fler stationer

Återvinningsstationen på Runebergsgatan är på prov och har så varit i tio år. Enligt Håkan Ström är behållarna utformade som papperskorgar med mindre hål, men är stora under mark – fyra kubikmeter, och nästan aldrig fulla.

– Vi tömmer pappersstationen på Runebergsgatan alla dagar i veckan. Det är svårt att förutse vad nästa steg ska bli – tömma den två gånger per dag? Om det inte räcker – tre gånger per dag? Jag vill verkligen inte skylla ifrån mig men vi behöver fler återvinningsstationer i stadsmiljön, säger Håkan Ström.

Bygglov förlängs inte

Enligt honom är detta en fråga för politikerna tillsammans med Skönhetsrådet, miljöförvaltningen och stadsbyggnadskontoret.

– Stockholm växer med två busslaster varje dag. Vi vill gärna göra något åt det här, men det är politiken som måste peka i vilken riktning vi ska gå. I dag finns för lite markyta för stationer – det är trångt, helt enkelt. Cyklister, gående och parkeringar samsas på liten yta. Och det är många människor som vill göra rätt och som också gör rätt, säger Håkan Ström.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Tidigare fanns en återvinningsstation vid gamla Arkitekthögskolan, men den togs bort när bygglovet gick ut och staden inte förlängde bygglovet. De senaste åren har många återvinningsstationer i stadsmiljön försvunnit av just den anledningen, enligt Håkan Ström. Byggloven går ut och förlängs sedan inte.

– Bygglovsfrågan är nästan alltid den springande punkten, säger han.

Vad kan ni rent konkret göra för att det ska bli bättre för Östermalmsborna i området?

– Vi kan tömma mer, städa mer. Vi ska ta ett allvarligt samtal med entreprenören och påminna om att de måste ta med det som ligger på marken. Men det kan vara så att det inte får plats i skåpbilen de åker med. Hushållen har också ett ansvar att göra kartonger och förpackningar mindre för att få ned dem i behållarna. Men ja, det är ju en fråga om framkomlighet också och här ser man ju knappt behållaren.

Försvunna återvinningsstationer

2010 fanns 270 återvinningsstationer i hela Stockholm. 2018 är siffran 241.

Mellan 2010 och 2017 har antalet återvinningsstationer minskat med 29 stycken.

57 stycken stängde och 28 nya tillkom. Enligt Håkan Ström på FTI placeras de nya sällan i innerstan.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Så ljuger vi för att få se VM-premiären

Nyheter SE FILMEN: Stämningen på topp inför Sverige-Sydkorea Första VM-matchen på 12 år. Vi tog pulsen på några Stockholmare inför matchen mot Sydkorea.måndag 18/6 12:48

Här kan du kolla VM på tjock-tv – utan ljud

Nyheter Ägaren inför Sverigematchen: "Kommer nog inte så många" I dag spelar Sverige sin första VM-match och på flera håll och ställen runtom i stan visas den på storbildsskärm. På klassiska fiket Ritorno i Vasastan visar man också matchen, men utan ljud.måndag 18/6 11:39