Landstingsstyrelsen godkände idag utbyggnaden av tvärbanans Kistagren. Här är en visionsskiss över stationen vid Solvalla. Foto: &Rundquist

Stort steg framåt för tvärbanans Kistagren

Idag blev det klart att landstingsstyrelsen har röstat ja till utbyggnaden av tvärbanans Kistagren. Nu återstår endast landstingsfullmäktige innan den omdebatterade miljardsatsningen kan gå från ord till handling.

  • Publicerad 13:33, 22 nov 2016

Idag klubbades sträckningen av tvärbanans Kistagren igenom i landstingsstyrelsen, en satsning på 4,9 miljarder. Det betyder att bara ett godkännande i landstingsfullmäktige nu återstår, innan utbyggnaden är klappad och klar.

– Det är ett viktigt steg framåt – med landstingsstyrelsens beslut står ärendet verkligen på tröskeln till det sista beslut som behövs för att dra igång bygget, säger Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd i Stockholm.

Blågrön överenskommelse

Hela Kistagren var först på väg att försenat med en byggstart först år 2022. Att den nu kan börja byggas redan nästa år är på grund av en blocköverskridande överenskommelse mellan Alliansen och Miljöpartiet i landstinget om att höja SL-taxan för att kunna finansiera satsningen.

– Vi är väldigt glada över att beslutet är fattat och att vi kan förverkliga den här viktiga kollektivtrafiksatsningen. Och genom den överenskommelsen som vi har gemensamt så kommer det ju bli ett bra beslut för att kunna genomföra det här på riktigt, säger Malin Karlsson, trafikpolitisk talesperson för Miljöpartiet.

En visionsbild över nya stationen vid Bromma flygplats. Foto: &Rundquist

Byggs i två etapper

Den nya grenen ska gå mellan Norra Ulvsunda till Helenelund och ska byggas i två etapper. En första sträcka mellan Norra Ulvsunda och Ursvik beräknas starta för trafik år 2021 och Norra Ulvsunda till Helenelund år 2023.

– Det finns ingenting idag som tyder på att det här inte ska kunna komma på plats så snart som möjligt inom den tidsram som är satt, säger Kristoffer Tamsons. 

Kommuner medfinansierar

Tvärbanans Kistagren ska få åtta kilometer dubbelspår, 10 nya hållplatser, 20 spårvagnar och en ny uppställningshall i Rissne. Tre av de tio nya stationerna ligger i Bromma: Bromma Blocks, Bromma flygplats och Solvalla.

Längs med linjen, som går genom Stockholm, Sundbyberg och Sollentuna, planeras det för 16 000 bostäder. Därför medfinansierar de tre kommunerna den nya och viktiga tvärbanesträckningen med sammanlagt en miljard kronor. Även staten finansierar projektet med cirka 600 miljoner kronor.

Stationerna på Kistagrenen

Norra Ulvsunda (befintlig)

Bromma Blocks

Bromma flygplats

Solvalla

Rissne

Ursviks torg

Ursvik norra

Ärvinge

Kista centrum

Kistamässan

Helenelund

Så förändras SL-taxan

Från och med 1 januari 2017 införs ett nytt biljettsystem som innebär att zonsystemet försvinner och ersätts med enhetstaxa.

Den 1 januari 2017 höjs också SL-kortet med 40 kronor.

2018 och 2019 kommer månadskortet att bli 3,3 procent dyrare per år.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Man greps vid Islandstorget – hotade t-baneresenärer

"Ska ha haft någon form av tillhygge" En man greps igår misstänkt för att ha hotat två medpassagerare i en tunnelbanevagn. Han är nu anhållen misstänkt för försök till grov misshandel.måndag 25/6 16:15

Efter mordet i Barkarbystaden – polisen söker uppgifter om bil

"Föraren ska ha varit omaskerad" Den femte juni sköts en person till döds i Barkarbystaden. Nu går polisen ut med bilder på den bil som ska ha använts i samband med mordet.måndag 25/6 14:26