Det oväntade stödet efter inbrottet mot konstbokhandeln Konst-ig på Åsögatan har gjort ägaren rörd. Foto: Konstbokhandeln Konst-ig

Stort stöd efter smash and grab mot bokhandel på Södermalm

Inbrottet mitt i natten hade kunnat slå hårt mot konstbokhandeln på Södermalm. Men nu har över 80 personer slutit upp i en stödinsamling, som ägaren själv var ovetandes om. ”Att så många bryr sig betyder mer än pengarna", säger Helene Boström.

  • Publicerad 19:01, 22 jan 2019

Det var under natten till onsdagen förra veckan som konstbokhandeln Konst-ig på Åsögatan drabbades av inbrott. Ägaren Helene Boström fick ett sms mitt i natten och satte sig genast i en taxi från Kungsholmen till bokhandeln på Söder. Väl på plats blev hon chockad över förödelsen.

– Det var fullt pådrag med vakter och polis, och glassplitter precis överallt. Tydligen hade en elscooter använts för att köra in och krossa entrédörren. Eftersom glaset är så tjockt får det samma effekt som om en bomb exploderar berättade polisen, säger hon.

De dyra konstböckerna blev kvar

Mycket blev förstört under inbrottet, men turligt nog hade de dyra konstböckerna och till och med datorerna lämnats kvar. Däremot hade dagskassan försvunnit, på klassiskt smash and grab-manér. Men den lyckades bokhandeln få tillbaka igen – på ett oväntat sätt.

Någon dag senare började det nämligen plötsligt plinga i Helenes telefon, med sms från olika människor som ville visa sitt stöd. Det visade sig att Bo Madestrand, chefredaktör för tidningen Form och kulturkritiker på DN, startat en insamling för att täcka bokhandelns förluster.

– Jag blev jätteförvånad och rörd, vi är överlyckliga. Framförallt över att så många bryr sig, det betyder mer än pengarna. Det känns som att det visar att människor tycker att det är viktigt att bevara bokhandlarna, i en bransch som blivit allt tuffare på grund av näthandeln, säger Helene.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Totalt har över 80 personer bidragit och samlat ihop totalt 17 000 kronor. Exakt hur mycket pengar som försvann från dagskassan vill Helene inte precisera av "uppenbara skäl", men klart är att det blivit ett överskott – som ska användas till att förbättra inbrottsskyddet.

Kräver bättre belysning

Helene Boström vill nu också skicka med en uppmaning till stadsdelsförvaltningen att stärka upp belysningen på gatan.

– Även grannverksamheterna har drabbats av smash and grabs den senaste tiden, säger hon.

Polisen har i dagsläget ingen gripen för brottet.