Hanna Wistrand är ordförande för Liberalerna i Bromma. Foto: Privat/Mikael Andersson

Stort tapp för M i Brommas villakvarter

Moderaterna backar i Stockholms stad i årets kommunval. Det gäller även i Brommas villakvarter, som är traditionellt M-territorium.

  • Publicerad 12:42, 10 sep 2018

Stödet för Moderaterna är traditionellt stort i Brommas villaområden. I flera av valdistrikten hade partiet över 50 procent av rösterna i kommunvalet 2014. Men i år är det annorlunda.

I samtliga distrikt i Brommas villaområden tappar partiet. Och det rejält, över 15 procent på flera håll.

I stället ökar de andra tre allianspartierna överallt – med en klar vinnare: Liberalerna, som får får runt 25 procent i flera av distrikten. I Norra Ängby mellersta går de till och med om Moderaterna som sjunkit från 37,7 (2014) till 25,5 procent, mot Liberalernas 27,2 (från 19,6 år 2014).

– Ja, även om vi var lite ledsna över riksdagsresultatet så kunde vi inte låta bli att jubla över Brommasiffrorna igår! säger Hanna Wistrand, ordförande för Liberalerna i Bromma och partiets gruppledare i stadsdelsnämnden.

Vad tror du att er framgång beror på?

– Efter förra valet insåg vi att vi inte hade pratat tillräckligt mycket med våra väljare. Sedan 2015 har vi varit ute och kampanjat genom aktiviteter runt om i Bromma och vi har varit aktiva i stadsdelsnämnden. Vi har jobbat på att få vår politik helt enkelt, säger Hanna Wistrand.

"Viktigaste är ett maktskifte"

Hon fortsätter:

– Vi har inga pengar så nu inför valet har vi tagit fram eget lokalt material som vi själva gått runt och delat ut i Brommas drygt 7400 brevlådor vid tre tillfällen sedan i våras. Vi har också knackat på 2438 dörrar i Bromma, säger hon.

Brommamoderaternas ordförande, Johan Paccamonti, tycker att det är tråkigt att partiet backar lokalt, men är inte alltför nedslagen.

– Detta är självklart något vi behöver ta till oss men i nästintill alla valdistrikten i villaområdena är vi fortfarande största parti. Det viktiga är att få till ett skifte i stadshuset och jag gläder mig mig åt att Alliansen nu får ytterligare tre mandat i fullmäktige. Det är ett styrkebesked för Alliansen, säger Johan Paccamonti.

Han får medhåll av kollegan Jan Tigerström (M), vice ordförande i Bromma stadsdelsnämnd:

– Tittar man på hela valkretsen Bromma-Kungsholmen så är det oförändrad mandatfördelning mellan blocken, men med inbördes förändringar. Vi tappar ett mandat till Centern och Miljöpartiet tappar ett till Socialdemokraterna, säger han.

Stort tapp för Moderaterna - backade tio procent