Hanna Wistrand är ordförande för Liberalerna i Bromma. Foto: Privat/Mikael Andersson

Stort tapp för M i Brommas villakvarter

Moderaterna backar i Stockholms stad i årets kommunval. Det gäller även i Brommas villakvarter, som är traditionellt M-territorium.

  • Publicerad 12:42, 10 sep 2018

Stödet för Moderaterna är traditionellt stort i Brommas villaområden. I flera av valdistrikten hade partiet över 50 procent av rösterna i kommunvalet 2014. Men i år är det annorlunda.

I samtliga distrikt i Brommas villaområden tappar partiet. Och det rejält, över 15 procent på flera håll.

I stället ökar de andra tre allianspartierna överallt – med en klar vinnare: Liberalerna, som får får runt 25 procent i flera av distrikten. I Norra Ängby mellersta går de till och med om Moderaterna som sjunkit från 37,7 (2014) till 25,5 procent, mot Liberalernas 27,2 (från 19,6 år 2014).

– Ja, även om vi var lite ledsna över riksdagsresultatet så kunde vi inte låta bli att jubla över Brommasiffrorna igår! säger Hanna Wistrand, ordförande för Liberalerna i Bromma och partiets gruppledare i stadsdelsnämnden.

Vad tror du att er framgång beror på?

– Efter förra valet insåg vi att vi inte hade pratat tillräckligt mycket med våra väljare. Sedan 2015 har vi varit ute och kampanjat genom aktiviteter runt om i Bromma och vi har varit aktiva i stadsdelsnämnden. Vi har jobbat på att få vår politik helt enkelt, säger Hanna Wistrand.

"Viktigaste är ett maktskifte"

Hon fortsätter:

– Vi har inga pengar så nu inför valet har vi tagit fram eget lokalt material som vi själva gått runt och delat ut i Brommas drygt 7400 brevlådor vid tre tillfällen sedan i våras. Vi har också knackat på 2438 dörrar i Bromma, säger hon.

Brommamoderaternas ordförande, Johan Paccamonti, tycker att det är tråkigt att partiet backar lokalt, men är inte alltför nedslagen.

– Detta är självklart något vi behöver ta till oss men i nästintill alla valdistrikten i villaområdena är vi fortfarande största parti. Det viktiga är att få till ett skifte i stadshuset och jag gläder mig mig åt att Alliansen nu får ytterligare tre mandat i fullmäktige. Det är ett styrkebesked för Alliansen, säger Johan Paccamonti.

Han får medhåll av kollegan Jan Tigerström (M), vice ordförande i Bromma stadsdelsnämnd:

– Tittar man på hela valkretsen Bromma-Kungsholmen så är det oförändrad mandatfördelning mellan blocken, men med inbördes förändringar. Vi tappar ett mandat till Centern och Miljöpartiet tappar ett till Socialdemokraterna, säger han.

Stort tapp för Moderaterna - backade tio procent

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.