VÄXER. Det skandalomsusade knarkskeppet vid Årstaviken har ynglat av sig. Foto: Sophie Stigfur

Stort tillslag mot knarkbåten i Årstaviken

Efterlysta personer, knark och stulna cyklar. Polisen har bara under den senaste veckan gjort flera fynd under tillslag mot det väldiga skandalskeppet som kastat ankar vid Årstaviken.

  • Publicerad 17:10, 29 jan 2018

Som Södermalmsnytt tidigare rapporterat har den ökända så kallade pirathamnen med olovliga båtar vid Årstaviken nyligen fått sällskap av en uppstickare en bit bort. Det rör sig om ett 37 meter långt skepp som tidigare legat i Marievik där den – även där – var olovligt förtöjd. Lokalpolis Susanna Friberg beskrev båten som ett "tillhåll för livsstilskriminella" under tiden i Marievik – vilket inte tycks ha förändrats.

LÄS ÄVEN: Skandalsomsusat knarkskepp tillbaka

Anders Sällström, chef för trygghetsgruppen på Södermalmspolisen, berättar att man gjort flera tillslag mot skeppet vid Årstaviken den senaste veckan där man bland annat hittat narkotika, stulna cyklar – och personer som är efterlysta av polisen.

– Förra veckan påträffade vi 8-9 personer som själva uppgav att de bodde på båten, vilket de inte får. Det är inget ovanligt, senast idag såg vi två personer som också verkar bo där. De har ett dieselaggregat igång dygnet runt som både låter och läcker olja, säger Anders Sällström och fortsätter:

– Vi har hittat efterlysta personer på båten och det pågår kriminella aktiviteter hela tiden. Men ett problem som begränsar oss är att vi måste ha hjälp av Sjöpolisen varje gång vi ska ut eftersom vi inte har någon egen båt.

Det låter som laglöst land bara ett par meter ut från promenadstigen?

– Ja, det kan man säga.

Nytt piratkluster

Det jättelika skeppet är heller inte längre ensamt. Förbipasserande har de senaste dagarna uppmärksammat hur fartyget fått sällskap av en hel drös med nyanslutna båtar. Totalt rör det sig nu om ett 20-30-tal båtar i olika storlek, uppskattar Anders Sällström.

Men trots att polisen är vid Årstaviken "dag som natt" har man inte möjlighet att göra mer än att störa och eventuellt avlägsna de personer som befinner sig på båtarna. Det 37 meter långa skeppet har anmälts till Kronofogden, som efter utredning kan komma att frakta bort båten. Men eftersom det inte finns något sätt att ta reda på vilka ägarna är till alla de andra båtarna, kan de varken fraktas bort eller anmälas till Kronofogden.

– Skulle jag bestämma skulle vi skrota båtarna direkt. Men det får vi inte. Så nu krävs det att andra myndigheter tillsammans med staden ser till att jobba offensivt för att få ordning på detta, säger Anders Sällström.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.