Insats. Förra helgen genomfördes en gemensam narkotikainsats i norra Stockholm. Foto: Sacharias Källdén

Stort tillslag mot kriminella nätverk i norra Stockholm

I helgen genomförde polisen en gemensam narkotikainsats i norra Stockholm. Mängder av narkotika hittades, och i en bostad omhändertogs även ett spädbarn.

  • Publicerad 16:41, 26 maj 2020

Den 22 och 23 maj genomförde samtliga lokalpolisområden i polisområde Stockholm nord en gemensam narkotikainsats, vilket resulterade i 23 ärenden. Insatsen gjordes på flera olika platser, från Solna i söder till Norrtälje i norr.

Fredrik Bornesand, kommissarie och ansvarig för insatsen, säger att polisen i Stockholm jobbar hårt mot det dödliga skjutvapenvåldet. Fokus riktas mot kriminella nätverk, vapen och narkotika.

– Narkotikan är ofta en viktig faktor i de kriminella nätverkens konflikter. Genom att arbeta aktivt och offensivt mot narkotikabrottsligheten stör vi de kriminella nätverken och de kriminella förebilderna. Vi ökar också våra chanser att hitta skjutvapen och kyla ner konflikter när vi låser in aktörerna, säger Fredrik Bornesand.

Två personer anhållna

Förra helgens insats ledde till två utredningar om grovt vapenbrott. Bland annat togs tre skjutvapen i beslag, liksom misstänkt kokain, amfetamin, cannabis, ecstasy och narkotikaklassade svampar och tabletter.

I det ena ärendet gjordes beslag av skjutvapen hos en känd "gangsterrappare".

– Vi ser att det blir allt vanligare att dessa rappare vill visa upp skarpa vapen och narkotika i sina musikvideos. Vi ser också att flera av dem inte har lämnat det kriminella livet, vilket de själva ofta hävdar, säger Fredrik Bornesand.

Två personer kunde anhållas misstänkta för narkotikabrott, och en person anhölls i sin utevaro för grovt vapenbrott. Fredrik Bornesand säger att man redan planerar för fler insatser i norra Stockholm.

Spädbarn omhändertaget

Men i en bostad hittade polisen även ett spädbarn som hade lämnats ensam hemma tillsammans med en hund. I närheten av barnet ska det ha funnits narkotika, och föräldrarna uppgavs ha varit påverkade. Barnet omhändertogs av socialtjänsten.

Fredrik Bornesand vill inte kommentera ärendet ytterligare.