TILLSLAG. Polisen gjorde tillslag mot ett radhus i Töjnan efter en tids spaning. Foto: Pauline Cederblad

Stort tillslag mot radhus i Töjnan

I förra veckan genomfördes ett tillslag mot en fastighet i ett radhusområde i Töjnan. I bostaden påträffades stöldgods, skjutvapen och efterlysta personer. – Vi hoppas bara att den här verksamheten upphör nu, säger Mats Selling, ordförande för samfälligheten Fyndet, där radhuset ligger.

  • Publicerad 09:51, 1 feb 2019

Vi har sett vissa förändringar av vilka personer som har bott i fastigheten.

Gränspolisens rörliga kontrollsektion i region Stockholm gjorde tillsammans med utredningssektionen i förra veckan ett tillslag mot bostaden. Personer som kopplats till eller setts i samband med stölder i Stockholm, och som misstänks ha koppling till internationella brottsnätverk, hade då setts i anslutning till den.

I radhuset påträffade polisen bland annat stöldgods, ett skjutvapen och tecken på att ett stort antal personer bor tillfälligt på adressen.

Två personer greps, en misstänkt för häleri och en för misstänkt vapenbrott, häleri och också förberedelse till grov stöld. Ytterligare två personer som var efterlysta i utlänningsärende, som avvikna, påträffades i bostaden. En anmälan har också upprättats gällande olovlig hotellverksamhet.

Underlättar spaningsarbete

– Kan vi identifiera platser som den här typen av personer bor, sover och utgår ifrån så kan vi jobba med spaning gentemot den platsen. Det handlar om att göra det svårt för personer som kommer till Sverige för att begå brott att göra det, säger Johan Lundgren, kommunpolis i Sollentuna.

Det handlar också om trygghet för allmänheten.

– Det skapar en otrygghet när många främmande människor rör sig i en grannfastighet, oavsett om det är en villa, ett radhus eller en lägenhet.

Poliser från lokalpolisområde Sollentuna deltog också vid insatsen liksom en hundpatrull från den operativa enheten. Även Sollentuna kommun och Brandkåren Attunda fanns med.

– Kommunen och andra myndigheter kommer att jobba vidare med det här ärendet på andra sätt, säger Johan Lundgren.

Problem längre tid

Mats Selling berättar att det förekommit klagomål på hyresgästerna tidigare.

– Vi har misstänkt att det har förekommit olaglig hotellverksamhet, men inte att det rört sig om några allvarliga brott. Det kom som en överraskning.

I mars-april förra året hyres radhuset ut. Grannarna märkte snabbt att ett stort antal personer flyttade in. I huset har det gjorts i ordning totalt 16 sängplatser, genom flera våningssängar i både sovrummen och vardagsrummet.

Nya personer flyttat in

Hyresgästen menade att han hade ett byggföretag och att hans anställda bodde där.

– Vi har framför allt varit oroliga för vad som skulle hända vid till exempel en brand. Men det är också fler parkeringsplatser som tas i anspråk, mer sopor och annat som uppstår när så många personer bor i ett hus, säger Mats Selling.

Vid den här årstiden finns det dock inte lika mycket arbete för byggnadsarbetare, och många av de som bodde i radhuset tidigare har flyttat ut.

– Vi har sett vissa förändringar av vilka personer som har bott i fastigheten.

Från samfällighetens sida är man glada att insatsen genomförts.

– Så vi är väldigt glada att det här tillslaget har gjorts. Vi hoppas bara att den här verksamheten upphör nu, säger Mats Selling.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Mordmisstänkt pojke kan ha lidit av allvarlig psykisk störning

Nyheter Rekommenderas genomgå större utredning Tonåringen som misstänks för mordet på en jämnårig kamrat kan få genomgå en större rättspsykiatrisk undersökning.måndag 19/8 14:31

Snart dags för världens längsta marathon

Nyheter "Jag får energi av att andra har kul" säger Nicholas Roman Nästa lördag går startskottet för tredje omgången av världens längsta marathon i Sollentuna vid Edsviken.söndag 18/8 10:00

Stort engagemang efter mopedrån

Nyheter "Vi ska synas och göra det lite tryggare för tonåringarna" Den senaste tidens mopedrån i Sollentuna har engagerat hundratals vuxna i kommunen som nu patrullerar gatorna för att öka tryggheten.lördag 17/8 9:00
Stockholm Direkt