Populärt. De två första träningarna har lockat fler tjejer än vad de båda tränarna hade vågat hoppas på. Foto: Mikael Andersson

Stort tryck på nybörjarbasket i Bromma

Det verkar som att det finns ett stort sug bland tjejer att få testa på en ny sport fast de nått tonåren. Alvik baskets nystartade nybörjarträningar blev välbesökta på en gång.

  • Publicerad 17:08, 18 apr 2018

Jag går inte på någon sport regelbundet och samtidigt är det ganska tråkigt att gå på gymmet

Coach. "Det finns ett sug i den här åldern", säger Johanna Fredman (längst fram i bild) som coachar laget tillsammans med Christina Gartzell Ragnarsson. Foto: Mikael Andersson

Det är full fart i den lilla idrottshallen i Smedslättsskolan. 14 tjejer, hälften med ett grönt band över axeln och andra hälften med ett gult, spelar basketmatch. De är alla runt 15 år och har lockats av Alvik baskets nya initiativ nybörjarbasket för tonårstjejer, som StockholmDirekt berättade om för två veckor sen.

Eftersom många klubbar ser att de tappar tjejerna i tonåren vill Alvik öppna upp en möjlighet att börja med en ny sport även när man blivit lite äldre.

– Det finns ett sug i den här åldern, men inte så många alternativ för att ta sig in i ett lag, säger Johanna Fredman som coachar laget tillsammans med Christina Gartzell Ragnarsson.

"Tråkigt att gå på gymmet"

De två första träningarna har lockat fler tjejer än vad de båda tränarna hade vågat hoppas på. Alice Hansson och Alice Thomsen är två av dem. Båda två har sysslat med flera andra sporter tidigare men slutat, precis som många andra i deras ålder.

Via en kompis fick de höra om nybörjarträningarna.

– Det verkade kul. Jag går inte på någon sport regelbundet och samtidigt är det ganska tråkigt att gå på gymmet, säger Alice Hansson.

– Jag tycker det kan vara lite svårt att börja med en ny sport nu. Det finns sporter jag vill testa men jag vågar inte riktigt, så då blir det gymmet. Men här kan man köra med andra på samma nivå där alla bara kan ha kul, fyller Alice Thomsen i.

Många tjejer kommer från Bromma, men här finns även de som åkt från till exempel Hässelby, som Tamara Flores Silva.

– Mamma såg en artikel i er tidning och frågade om inte jag skulle köra, säger hon.

Testar på. "Det här känns kul", säger Tamara Flores Silva, som åkt från Hässelby för att vara med på basketen. Foto: Mikael Andersson

"Känns kul"

Tamara har förvisso spelat lite basket tidigare, men tyckte att det här kändes lagom. Det blir en bit att åka, men det är det värt.

– Det här känns kul, jag tycker tränarna gör det på ett bra och roligt sätt som jag inte riktigt hade i mitt förra lag, säger hon.

Och syftet med basketen är kanske inte att bli bäst. Träningarna handlar istället om att hålla igång och ha roligt. Men det betyder inte att det inte kan få bli lite flåsigt emellanåt. Som när coacherna blåser av matchen och istället introducerar springövningen Pyramiden. Johanna förklarar upplägget, men tillägger:

– Man ska inte känna att det blir så jobbigt att man aldrig vill komma tillbaka. Då har ju jag och Christina misslyckats.

Då hålls basketträningarna

När? Måndagar kl 19

Var? Smedslättsskolans idrottshall

Vad? Nybörjarbasket för tjejer födda år 02 eller 03. Ingen föranmälan krävs, det är bara att dyka upp!

Nyfiken? Tjejerna har nyss startat Instagramkontot "alvikbasketf0203"

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.