Träning. Johannes Netzén har själv tränat parkour i flera år. Nu ska han lära unga sporten. Foto: Jakob Sjögren

Stort tryck på parkourträning för unga

Den urbana sporten parkour lockar unga Mälaröbor. I september startar lokala träningsgrupper. – Det är otroligt rolig och allsidig träning, säger Johannes Netzén från arrangören Chase freerun.

  • Publicerad 08:22, 29 aug 2017

Sporten kommer från gatorna och brukar utspela sig i stadsmiljö.

Med kroppen som redskap ska utövarna ta sig från punkt A till punkt B så snabbt, effektivt och säkert som möjligt. Det är grunderna i parkour, sporten som har slagit igenom stort de senaste åren och lockat allt fler utövare.

En av dem är Johannes Netzén, som med start lördagen den 2 september ska leda parkourträning för barn och ungdomar i Tappströmsskolan.

– Sporten kommer från gatorna och brukar utspela sig i stadsmiljö. Nu på senare tid när sporten har utvecklats och blivit större har säkerhetstänket kommit in. Då har vi tagit oss in till hallar, mattor och mer kontrollerade miljöer även om själen finns kvar utomhus, säger han.

Föreningen Chase freerun ska under hösten ha träningar varje lördag under fyra timmar fördelat på fyra olika åldersgrupper för de som är födda mellan 2004 och 2010.

– Vi följer skolterminen, det blir ungefär 15 tillfällen, säger Johannes Netzén.

Redan nu har över 90 personer visat intresse och några står därför i kö.

– Vi kommer ha 20 personer i varje grupp för att få in så många vi kan, men till framtiden kommer vi sträva mot att ha mindre grupper.

Vid träningarna kommer deltagarna att träna på olika sätt att förflytta sig på, men ledarna vill även ge utrymme till stor kreativitet.

– Jag som tränare lär barnen grunderna, men uppmanar dem senare att komma på egna rörelservarianter och kombinationer, säger han.

Han ser flera fördelar med träningen och även att det lägger en bra grund för andra idrotter.

– Ofta talar man om att gymnaster och friidrottare har en bra kroppsgrund och en tendens att klara andra sporter. Det är samma sak med parkour. När man har tränat parkour har man tränat upp kontrollen av sin kropp. Det är verkligen en sport för hela kroppen.

Det här är parkour

Sporten parkour är en sektion inom Svenska gymnastikförbundet.

Deras beskrivning av parkour är att de aktiva ska förflytta sig från punkt
A till punkt B på ett så snabbt, smidigt och effektivt sätt som möjligt.

Genom träningen ska utövarna utvecklas såväl fysiskt som psykiskt genom att överkomma svåra hinder.

Sporten började utövas i Paris på 1980-talet, men har sin bakgrund i den äldre militära hinderbanan.  

Källa: www.gymnastik.se

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

KRÖNIKA: VM-feber från förr betingar ny festyra

Nyheter Jag är inte en hejare varken på lagsport eller bollsport, men när det drar ihop sig till VM i herrfotboll då dyker det ändå upp en yrvaken supporter i mig. Kanske är det ett resultat av den varma...torsdag 21/6 14:13

Midsommar på Mälaröarna - här kan det firas

Nyheter Sill, sju sorters blommor och groddans. Snart är det dags igen. Här är några ställen där du kan midsommarfira lokalt.torsdag 21/6 14:09

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter