Betelhem Teshome, Harnet Ogbazghi och Sabor Ahmed jobbar på medborgarkontoret i Rågsved. Foto: Eva Tonström

Stort tryck på Rågsveds medborgarkontor

Medborgarkontoret i Rågsved fyller en viktig funktion för många i Vantör och har satt ett högt tryck på personalen som hjälper cirka 35 besökare per dag med vitt skilda saker.

  • Publicerad 11:44, 29 jan 2019

Stadsdelens så kallade medborgarkontor öppnade hösten 2017 i Rågsved och har varit välbesökt sedan dag ett, enligt personalen som jobbar där.

– Det gick fort för folk att hitta hit, vi har haft mycket att göra från start och det är jättekul, säger Harnet Ogbazghi, som jobbar där.

Hon och en anställd till hjälper i snitt 35 personer per dag med olika saker. Just nu har de fått en extra IT-värd, Sabor Ahmed. Han läser SFI på förmiddagarna och jobbar på medborgarkontoret på eftermiddagarna.

Olika ärenden

När tidningen är där är alla handläggare upptagna konstant och det kommer en strid ström av nya besökare som vill ha hjälp. Ärendena handlar om allt från hur man söker VAB-pengar digitalt och överklagar ett beslut till hur man söker förskola eller skola, ansöker om a-kassa och mobilt bank-id.

– Oftast är många olika myndigheter inblandade i ett ärende och då är det svårt att veta var de ska vända sig. Har man då dessutom svårt med språket och kanske inte är så bra på datorer, då är det en stor tröskel att kliva över, säger Harnet.

Till det kan läggas en personlig situation som att man är arbetslös eller precis gått igenom en skilsmässa, menar Harnet, som gör att man inte kan eller orkar reda ut saker på egen hand.  

Pratar många språk

Personalen talar, förutom svenska och engelska, även tigrinja, dari, persiska, pashto och arabiska.  

– Vi vill ge dem den tid de behöver, och många är glada att vi finns. Men vi är noga med att de själva ska förstå och äga sitt ärende. Det är hjälp till självhjälp kan man säga.

Klart är att medborgarkontoret har blivit en viktig länk för många människor till det svenska samhället. Besökarna får också låna datorer, skriva ut papper och kopiera om de behöver.

Besökarna kommer från hela Vantör och en hel del är nyanlända, enligt Harnet. Kontoret är öppet varje dag och ligger i Rågsveds centrum.

En konstant ström av människor vill ha hjälp på medborgarkontoret i Rågsved. Foto: Eva Tonström

Öppet alla dagar i veckan

Medborgarkontoret har öppet måndag, tisdag och torsdag 9-16, onsdag 12-19 och fredag 9-15.

Kontoret ligger på Kumlagatan 11 i Rågsveds centrum, samma ingång som restaurang Senioren.

Nu enkelriktas cykelbanorna på Liljeholmsbron

Nyheter Ska breddas när bron renoveras i framtiden Från och med idag, 19 augusti, är cykelbanorna på Liljeholmsbron enkelriktade.måndag 19/8 15:07

Så ska GT Söder hantera flytten

Nyheter Tränaren: "Kan inte klaga" Snart drar handbollssäsongen igång. För GT Söder innebär detta att hemmamatcherna framöver kommer att spelas i Eriksdalshallen. Men laget kommer få träna i både den nya hallen och den gamla,...måndag 19/8 14:17