Tradition. Majbrasan på valborgsmässoafton blir på många platser av trots brandkårens rekommendation att undvika den på grund av torkan. Foto: Ulrica Andersson

Stort tryck på Storstockholms brandförsvar inför valborg

Storstockholms brandförsvar avråder fortsatt ifrån eldning under morgondagens valborgsmässoafton, på grund av det varma vädret. Men något förbud ser det inte ut att bli. På sina håll kommer man att titta förbi elden för att ge tips och råd.

  • Publicerad 17:32, 29 apr 2019

Björn Westerdahl på Storstockholms brandförsvar har under dagen fått ta emot "väldigt många samtal" från personer som vill veta om man bör elda eller ej under morgondagen.

– Vi står fast vid samma rekommendation som innan. Ännu råder inget eldningsförbud, och inget tyder på att det kommer att bli ett. Men vi avråder från att elda och ger tips till de som beslutat sig för att göra det ändå, säger han.

Här kan du fira Valborg i Stockholm 2019

På sina håll i länet har man valt att ställa in valborgsfirandet helt eller fimpa elden men ha kvar firandet trots att det rent faktiskt inte råder något förbud, medan det på andra platser ser ut att tändas en traditionell majbrasa . En avrådan är det första steget räddningstjänsten tar vid torka.

Om det blir ännu torrare är det länsstyrelsen som fattar beslut om eldningsförbud. Från brandförsvarets sida kommer man vara behjälplig under valborgsmässoafton.

– Personal från några av våra brandstationer kommer att åka runt imorgon och göra stickprover. Det vill säga dyka upp på några av de platser där det ska eldas och se så att det ser okej ut och komma med tips och råd, säger Björn Westerdahl.

Brandförsvarets råd om du ändå tänker elda

Sök tillstånd. Du behöver markägarens tillstånd för att få elda. Om du ska anordna en offentlig tillställning för allmänheten måste du även ha tillstånd enligt ordningslagen. Du söker tillståndet (Ansökan tillstånd ordningslagen) via Polismyndigheten i Stockholms län. Om du planerar ett mindre arrangemang i en egen förening på privat mark krävs normalt inget tillstånd.

Minska brasan. Risken för brandspridning minskar om du gör brasan mindre. Ta bort ris från brasan och elda det en dag när det är blött ute.

Flytta brasan. Om brasan ligger nära byggnader eller skog kan risken minskas genom att du flyttar den.

Förbered släckning. Fyll hinkar och dunkar med vatten och ta med till brasan INNAN du tänder. Brandsläckare är också bra att ha med. Testa vattenslangen så du vet att den fungerar. Utse ansvariga för släckning och säkerställ att ni har telefon så att ni kan ringa 112 vid behov.

Stanna kvar och släck. Om du har tänt en brasa så är du ansvarig för att släcka den. Många bränder beror på slarv med släckning. Därför är det är viktigt att du bevakar elden hela tiden och släcker all glöd med vatten innan du lämnar platsen.

Källa: Södertörns brandförsvarsförbund

Visa merVisa mindre