UNDERSKOTT. Stadens bokslut visar på ett kraftigt underskott på 64 miljoner kronor. Foto: Ulrica Andersson

Stort underskott i stadskassan

Sundbybergs stad har ett underskott på 64 miljoner kronor, det visar bokslutet för 2018 som redovisas i dag.

  • Publicerad 15:48, 1 apr 2019

– Resultatet är bekymmersamt och visar på ett allvarligt läge i stadens finanser, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Schilling (S) i ett pressmeddelande.

Resultatet av bokslutet var inte oväntat och staden har för avsikt att återställa underskottet redan under 2019. Enligt kommunallagen har kommuner tre år på sig. Ett snabbt återställande är möjligt genom en utdelning av intäkter från centrumförsäljningen av Ör. Pengar som alltså finns i Sundbyberg Stadshus AB.

– Smärtsamt. Egentligen vill man inte, men vi vill inte ha ett underskott som ligger över oss. När vi gjort detta kan vi investera, spara och effektivisera, säger Peter Schilling till Vi i Sundbyberg.

Till grund för underskottet ligger bland annat: lägre exploateringsintäkter, nettoutbetalning till det kommunala utjämningssystemet, högre konsultkostnader och avslutningskostnader kopplade till den tidigare stadsdirektören.

Sundbyberg stad har tidigare tilldelats cirka 10 miljoner i det kommunala utjämningssystemet. Nu ska staden betala 40 miljoner. Det kom oväntat och är ett tydligt tecken på att finanserna inte skötts och följts upp, enligt Peter Schilling.

– Ur min synvinkel visar resultatet att det var rätt att ställa krav på effektiviseringar till samtliga nämnder redan i budgeten för 2019. Nu är målet att det ska vara en sund ekonomi i balans och långsiktig planering för hela staden, säger Peter Schilling.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Hur brukar du fira påsk?

Nyheter Resa till fjällen, gå på äggjakt eller bara ta det lugnt. Svaren blev många när vi frågade folk på stan hur de brukar fira påsk.torsdag 18/4 10:37

Hon är häxa i Blåkulla – på riktigt

Nyheter Feministen Rosie Björkman kom ut för 30 år sedan Hon tvekar inte att kalla sig häxa. Men Rosie Björkman kokar varken grodsoppa eller äter små barn.torsdag 18/4 5:57

Hatade häxor har blivit feministiska förebilder

Nyheter Hundratals halshöggs och brändes fram till 1704 För några hundra år sedan injagade de skräck i sin omgivning och avrättades. I dag är de unga häxorna feministiska förebilder med tusentals följare i sociala medier.torsdag 18/4 5:55