Årstavikens södra strand har två badbryggor där en förtöjd flotte med bastu skulle passa bra, enligt Daniel Sidenqvist, Karin Kebbe Helin och Henrik Gustafsson. Foto: Erik Simander

Stort upprop: De vill ha bastuklubb i Årsta

Ett medborgarförslag om en vedeldad bryggbastu vid Årstaviken har på kort tid fått hundratals anhängare. Förebilden är Tanto bastuförening, som blivit sponsrad av Södermalms stadsdel för att driva sin bastu.

  • Publicerad 19:00, 5 apr 2018

En vedeldad året runt-bastu med tillhörande badbrygga – det vill Årstabergsborna Henrik Gustafsson och Elizabeth Soares Gustafsson se vid någon av solbryggorna nere vid Årstavikens bryn.

Förutom mysfaktorn och de positiva hälsoeffekterna kan en bastu även öka samhörigheten i området, tror Henrik Gustafsson, som ingår i den arbetsgrupp som jobbar med projektet.

– Det behövs fler mötesplatser, och där nere vid vattnet är det bra om det händer saker så att det känns levande och välkomnande, säger han och fortsätter:

– Bastun är en neutral arena där man kan umgås mer över generationsgränser men även över nationsgränser. Sådana platser finns det inte så många av nu.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Henrik Gustafsson och Elizabeth Soares Gustafsson började med att starta Facebookgruppen Årsta bastugrupp, som snabbt fick 350 medlemmar.

– Vi hade inte väntat oss det gensvaret, men jag kan tänka mig det kan bero på att Facebook-grupper ofta handlar om att protestera mot saker medan det här är något positivt, säger Henrik Gustafsson.

Inspirationen kommer från bastun vid Tantobadet, som kom till genom ett medborgarförslag till Södermalms stadsdelsnämnd och invigdes i juni 2016. Bastun har bekostats av Södermalms stadsdelsförvaltning och drivs av Tanto bastuförening.

– De fick som krav att starta en förening, någon måste ju ta på sig den löpande driften. Så det blir nog en förutsättning, men vi är beredda att starta en förening, säger Henrik Gustafsson.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Med 500 kronor i årlig medlemsavgift och 50 kronor per bad går kalkylen ihop vid 150-200 medlemmar – vilket det redan ser ut att kunna bli.

Förhoppningen är att bastun kan stå klar inom ett år.

– Ja, det var väl ungefär så lång tid det tog i Tanto. Och det finns ju ett färdigt konkret förslag att utgå från, säger Karin Kebbe Helin, också delaktig i arbetsgruppen.

Omstridd uteservering krängs för vrakpris

Nyheter Bagiskrögare har lagt ut annons på Blocket En annons på Blocket utlovar årets kap. Objektet i fråga? Chirashis uteservering, och mycket riktigt ser den ut att krängas billigt.onsdag 20/11 9:56

Planen: Bygga ihop Liljeholmen med Söder

Nyheter StockholmDirekt avslöjar: ✓Sju nya kvarter med bostäder och kontor ✓Ny gång- och cykelbro Nu finns det nya, stora förändringsplaner för området vid Liljeholmsbron och Södertäljevägen.tisdag 19/11 20:00