Nordiska motståndsrörelsen har ansökt om att arrangera en marsch som ska börja med en uppsamling vid Observatorielunden, och sedan gå via Sveavägen, Hamngatan, Kungsträdgården, Strömsbron, Slottskajen och avslutas vid Mynttorget. Foto: Mostphotos

Stort upprop mot nazistmarsch i Stockholm

18 683. Så många har hittills skrivit under kampanjen för att stoppa Nordiska motståndsrörelsen från att marschera rakt genom centrala Stockholm den 25 augusti.

  • Publicerad 11:52, 10 aug 2018

Tidigare i veckan skrev StockholmDirekt att Nordiska motståndsrörelsen ansökt om att marschera genom Stockholm city den 25 augusti. Nu har organisationen skiftet startat en kampanj för att stoppa demonstrationen.

Nazister vill marschera rakt genom City

– Vi startade kampanjen i tisdags och har redan fått nästan 19 000 namnunderskrifter. Det bevisar att det är många som vill stoppa marschen, säger Anna Westberg, kampanjchef för Skiftet och fortsätter:

– Den här gången ville vi vara lite proaktiva. Vi vill få polisen att sätta agendan för vilka som får gå på våra gator och torg i Sverige, säger Anna Westberg, kampanjchef på Skiftet.

Nordiska motståndsrörelsen har fått tillstånd att demonstrera på flera olika platser det senaste året. Bland annat i Visby, Uppsala och Ludvika samt i centrala Göteborg i höstas – där kraftigt tumult utbröt mellan nazister och polis. Tre tyska nazister anhölls redan på Landvetters flygplats då de haft knivar gömda i bagaget. 23 personer anhölls på sannolika skäl misstänkta för våldsamt upplopp.

– Vi har gjort liknande kampanjer förut, bland annat i Ludvika. Vi vill att både polisen och politiker ser tillbaka på hur det har gått vid tidigare tillfällen NMR har fått tillåtelse att demonstrera och dra lärdom av det. Ingen vill ha våldsbejakande extremism på gator och torg. Har vi lärt oss någonting av historien så vet vi att det inte är någon bra idé, säger hon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

I skrivande stund har namninsamlingen skrivits under av 18 683 personer och på måndag ska organisationen Skiftet sätta sig ned för att planera vad de ska göra med kampanjen härnäst.

– Idén är som sagt att ligga på polisen och politiker men hur vi ska gå till väga exakt ska vi planera på måndag. Det kan kännas som att de personer som vill slita Sverige i stycken är många, men de som är emot att de går på våra gator kommer alltid vara fler.

Stockholmspolisen vill inte kommentera ansökan men sa tidigare i veckan att de börjar med informationshämtning initialt.

– Det är inte första gången, vi har en hygglig erfarenhet av hur vi ska hantera sådant här för att undvika konflikter, säger Lars Byström, på polisens presstjänst.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.