Stort vårdtillskott till Rinkeby-Kista

Rinkeby-Kista är en av de platser som får störst ökning av medlen till vårdcentraler. Stadsdelen väntas få ett tillskott på 3,4 procent.

  • Publicerad 14:48, 21 dec 2017

Prognosen från 2017 pekade på ett tillskott på 122 miljoner kronor, men under 2018 väntas stadsdelen få 126,1 miljoner. Det blir en ökning på 4,1 miljoner kronor. Procentuellt är Rinkeby-Kista bland de geografiska områden i Stockholms län som får störst ökning.

– Vår satsning på primärvården innebär mer resurser till mottagningar med fler patienter som till exempel är äldre, lågutbildade eller har utländsk bakgrund. Störst resurstillskott blir det nästa år i kommuner som Södertälje och Nynäshamn och stadsdelar som Skärholmen och Rinkeby-Kista – men alla mottagningar i alla kommuner och stadsdelar får mer pengar, säger hälso- och sjukvårdslandstingrådet Anna Starbrink (L).

Stadsdelen Spånga-Tensta beräknades få 75,2 miljoner kronor 2017 och för 2018 blir det 77,2 miljoner kronor. Det är en ökning med 2 miljoner kronor och 2,7 procent.

Förutom dessa pengar presenterar samtidigt landstinget ytterligare satsningar. 125 miljoner kronor kommer gå till vårdcentraler och 160 miljoner kronor för att öka tillgängligheten inom vårdcentralerna.

– Tryggheten hos husläkaren och distriktssköterskan på vårdcentralen är något alla stockholmare ska kunna känna. Vi vill bygga ut primärvården och satsar därför för andra året i rad extra på våra vårdcentraler runtom i Stockholms län. I fjol 140 miljoner och nu ytterligare 125 miljoner, säger Anna Starbrink.

MER Vårdmedel

Allra störst ökning av medlen får Södertälje med 4 procent. Beräkningen från 2017 på 231,5 miljoner kronor ökas till 240,8 miljoner kronor för 2018.

Minst ökning får Tyresö kommun på 1,8 procent. Deras tillskott var 2017 beräknat till 82 miljoner kronor och 2018 blir det 83,5 miljoner kronor.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.