LEDARE. ”Det finns de som säger att ’du är inte min tränare’ när jag säger till dem. Men då tar jag ett snack med dem på en gång. Här lyssnar vi på alla tränare, oavsett vilket lag du är i”, säger Marlei Gormez. Foto: Claudio Britos

Storvretens unga vill bredda bilden

På fotbollsplanen i Storvreten etableras goda värderingar och förebilder, långt ifrån den mediala bilden av kriminalitet. Det menar tränarna i IFK Tumba.

  • Publicerad 07:30, 23 jun 2019

På väggen i kafeterian på Storvretens BP hänger ett stort plakat: Nolltolerans. Var positiv. Prata aldrig illa om andra. Var kompis till 100 procent.

– Det är värderingar som vi sprider vid varje träningstillfälle, hela tiden. Annars har de bara skolan och hemmet – vi vill vara ett tredje ställer där de lär sig goda värderingar, säger tränaren Marlei Gomez.

Lyfta tjejfotboll

På fotbollsskolan som började i söndags finns det både en blandad grupp och en grupp enbart för tjejer. Just tjejfotboll behöver ett lyft, menar Marlei Gomez.

– Det har varit en del snack om att ”tjejer inte kan spela fotboll”. Men då tar jag ett snack med dem på en gång och då lyssnar de. Det går fort, jag har sett en förändring på bara de här dagarna, säger hon.

GRATIS. Fotbollslägret i Storvreten finansieras av Botkyrkabyggen. Det är kostnadsfritt och lunch och mellanmål ingår. Foto: Claudio Britos

Tidigare under veckan hade några tjejer kommit till henne och berättat att killarna hela tiden sa att de var dåliga när de spelade match mot varandra.

– Då klev jag in och sa till killarna. Och sedan stod jag bredvid hela matchen så att de skulle veta vad som gällde. Det är viktigt att vara en förebild. Det ska märkas. De ska veta att de kan komma till mig.

När Storvreten under våren har tagit plats i media så har det framför allt handlat om hur staten tagit över skolan här, och hur polisen plockat upp Storvreten på sin lista över utsatta områden. Men för Marlei Gomez ligger den bilden långt ifrån hennes egen.

– Visst kan det vara turbulens uppe vid fritids ibland, men Storvreten är min trygga plats. Särskilt här, på fotbollsplanen, säger hon.

Imran Lodhi som är ledare på Storvretens drive in-aktiviteter håller med.

– Storvreten porträtteras som om det vore Chicago. Det är en stigmatiserande bild som sprids. Och det är inte sant. Som om man känna någon som är kriminell bara för att man kommer från Tumba. Det funkar inte så, säger han.

TRYGG. Det är en stigmatiserande bild av Storvreten som lyfts fram i medier, tycker Imran Lodhi. Foto: Claudio Britos

Tvärtom är det många som startar olika typer av projekt, pluggar vidare, får bra jobb. Men det pratas det mer sällan om, menar han.

– Leo har lärt upp oss. Han betonar respekt och ett bra bemötande, säger han.

Leo som han refererar till är förstås Leo Damgaard, Storvretens eldsjäl som ordnat spontanidrott och familjeaktiviteter i området i ett decennium.

– Det finns så många fantastiska unga här, men när en ungdom kan tjäna mer på en vecka genom att langa knark än någon annan gör på ett år, då måste man vara jäkligt stark för att stå emot, säger han.

ELDSJÄL. "Det behövs fler vuxna som engagerar sig", säger Leo Damgaard som har ordnat spontanidrott och familjeaktiviteter i Storvreten i ett decennium. Foto: Claudio Britos