SOL. Påsken bjuder på fint väder i Väsby, men risken för gräsbränder gör att brandkåren nu avråder helt från eldning i hela Stockholms län. Foto: Mostphotos

Strålande påskväder i Väsby – men stor risk för gräsbränder

Påskvädret ser ut att bli strålande i Upplands Väsby med sol och uppåt 20 grader på både påskafton och påskdagen. Men med sol och värme följer en risk för gräsbränder. Nu avråder räddningstjänsten med början skärtorsdagen från eldning i skog och mark.

  • Publicerad 14:37, 18 apr 2019

Just nu är det stor risk för gräsbränder i skog och mark. Det varma vädret medför att fjolårsgräset snabbt torkar ut och när solen ligger på kan det räcka med en gnista för att elden ska ta sig. Räddningstjänsterna i Stockholms län och Uppsala län avråder därför från eldning från och med den 18 april. Avrådan gäller hela länen.

Bedömningen är gjord utifrån SMHI:s prognosunderlag och i samråd med länets räddningstjänster.

I flera kommuner i länet råder just nu eldningsveckor. På grund av den stora risken för gräsbränder uppmanar räddningstjänsten att du inte eldar, utan i stället kör ris och trädgårdsavfall till återvinningen samt använder särskilt iordningsställda grillplatser om du vill grilla i naturen.

Tänk på detta

All eldning sker på eget ansvar.

Om du bedömer att eldning kan genomföras på ett säkert sätt ska du se till att släckutrustning, till exempel vattenslang, hink, strilkanna och lövräfsa, ska finnas i närheten. Håll koll på elden hela tiden när du eldar. Det är alltid du som ansvarar för säkerheten.