Cykelbanebygget på Värtavägen stoppar busstrafiken. Nu vill stadsdelen få till en tillfällig lösning med så kallade poddtaxibilar. Foto: Lina Gren / Sacharias Källdén

Strandade pensionärer kan få poddtaxi

Cirkusen kring de indragna busshållplatserna på Värtavägen rullar vidare. Nu har stadsdelens MP-topp ett nytt förslag för hur drabbade pensionärer ska ersättas – nämligen med så kallad poddtaxi.

  • Publicerad 15:59, 8 feb 2018

Som StockholmDirekt tidigare berättat vill Östermalms stadsdelsförvaltning få till en lösning för de som drabbats av de indragna busshållplatserna på Värtavägen. De handlar främst om äldre som har svårt att ta sig till Fältöversten för att handla när buss 1 fram till i sommar leds om till Erik Dahlbergsgatan – på grund av det segdragna cykelbanebygget på Värtavägen.

Arga pensionärer på Östermalm: Ge oss en egen minibuss

Under det senaste sammanträdet i stadsdelsnämnden fanns åter flera medborgare på plats och uttryckte sin ilska och frustration över läget.

Någon tidigarelagd återkomst för busstrafiken ser det inte ut att bli, men stadsdelen kämpar för en annan lösning. Tidigare talades om en minibuss som några Östermalmsbor själva föreslog, men det framkom då att det bryter mot kommunallagen för en stadsdelsförvaltning att driva något sådant själv. Det är landstingets uppdrag.

– Min senaste idé är sådana här små elpoddbilar, det vore en enkel och bra lösning att till exempel alla över 65 år kan få åka med sådana. Varför inte testa? säger stadsdelsnämndens ordförande Maria Antonsson (MP).

Stadsdelen skickade i december en skrivelse till landstinget där man förklarar det ohållbara i situationen och föreslår någon form av tillfällig lösning. I onsdags, den 7 februari, fick man till slut svar, och trafikförvaltningen i landstinget är inte helt negativt inställda till en tillfällig lösning med poddtaxi eller minibuss.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

"Lösningen att förstärka upp för boende med särskilda behov i form av att inrätta en temporär servicelinje dagtid måste samrådas vidare mellan Stockholms stad, trafikförvaltningen och Keolis. Trafikeringen av en temporär servicelinje kommer dock betyda en extra kostnad, vilken behöver beaktas", skriver förvaltningen i sitt svar till stadsdelen.

Beskedet glädjer Maria Antonsson som nu hoppas att inom ett par veckor ha fått till det möte med alla inblandade parter som hon sedan tidigare annonserat behövs.

– Jag tror och hoppas att vi ska ha suttit ned och pratat med landstinget och trafikkontoret innan nästa nämndsammanträde, så att det äntligen händer något. Det är jättetråkigt att det dragit ut så mycket på tiden, säger hon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Cykelbanebygget – det här har hänt

2014: Bygget av den 1,5 kilometer långa cykelbanan på Värtavägen klubbas.

Sommaren 2017: Bygget, som kostar 58 miljoner, inleds och det tidigare löftet att buss 1 ska kunna köra som vanligt under byggtiden bryts. Istället omleds bussen.

Oktober 2017: Östermalmsbor som har tröttnat på att inte kunna ta sig till Fältan på grund av omledningen föreslår en minibuss som ersättning under byggtiden.

November 2017: Stadsdelsnämnden på Östermalm meddelar att man vill få till ett krismöte med berörda parter om situationen. Något som ännu inte skett. Stadsdelen berättar även att man undersökt om man själva kan driva en minibuss, men fått besked att det bryter mot kommunallagen

December 2017: Stadsdelen författar en skrivelse till landstingets trafikförvaltning och trafikkontoret där man påtalar det akuta i situtationen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

100-åringen som älskas av hela kvarteret

Nyheter "Tigern på Heleneborgsgatan" om kärleken till Söder, Torsten – och livet I snart 70 år har Ingegerd Brusewitz bott i samma hus i Hornstull. När hon i veckan fyllde 100 år firades hon storslaget av grannarna. Här berättar hon om kärleken till sitt älskade Söder.söndag 27/5 8:30

De klär ut sig till sjöjungfrur

Nyheter Fenomenet "mermaiding" har kommit till Stockholm Har du alltid tyckt att den lilla sjöjungfrun Ariel är den bästa Disney-karaktären? Drömmer du om att få ta dig fram i vattnet med hjälp av en fena? Då kanske mermaiding är något för dig.söndag 27/5 8:00