KLAR I VÅR. Strandpromenaden kommer ligga längs med Strandvägen och ha både bad- och båtbrygga. Foto: Claudio Britos

Strandpromenaden i Uttran klar i vår

Nu får Uttran ett lyft med ny strandpromenad, badbrygga, båtplatser – och på andra sidan vägen ska fiskarna i Segersjön räddas från att kvävas.

  • Publicerad 17:18, 26 nov 2019

Strandpromenaden som just nu byggs vid Uttran ska vara färdig till våren.

– Bygget av själva konstruktionen skall vara klar i januari om tidplanen håller. På vårkanten skall det sedan sås och planteras, säger projektledaren Anders Samuelsson.

Det kommer bli en spång längs strandkanten med en badbrygga utmed Strandvägen. Dessutom blir det en sjösättningsramp och en ny båtbrygga som ska ersätta den gamla.

Nyligen fattades det beslut i samhällsbyggnadsnämnden om att 113 båtplatser ska gå att arrendera vid bryggan. För att kunna hyra en båtplats måste man bo i kommunen och alla de som tidigare hade båtplats på den gamla bryggan kommer ha företräde till de nya platserna.

Det kommer kosta 2000 kronor per säsong att ha sin båt vid bryggan.

Fiskar dör av syrebrist

Även på andra sidan Vattravägen, i Segersjön, pågår arbete. Där kommer en pump sättas ut i vattnet för att hålla vattnet i rörelse.

– Vi har haft problem med att fisk i Segersjön har kvävts av syrebrist, när organiskt material har brutits ner i sjön. Nu ska en luftpump göra att vattnets hålls öppet och fisken kan överleva, säger Dan Arvidsson, miljöutredare på Botkyrka kommun.

Att vattnet är i rörelse kommer också göra att det blir svag is runt pumpen.

– Det är viktigt att komma ihåg eftersom det brukar vara en populär plats att åka skridskor på vintrarna, säger Dan Arvidsson.

LIVRÄDDARPUMP. En luftpump i Segersjön ska hålla vattnet i rörelse och ge mer syre till fiskarna. Foto: Claudio Britos

Foto: Botkyrka kommun

Foto: Botkyrka kommun