Stressen fick Therése att styra om livet

Skrivbordsjobbet fick Therése Linderssons fingrar att klia. När hennes kropp höll på att stressas sönder bestämde hon sig för att satsa på sin passion i stället – drejningen.

  • Publicerad 16:00, 4 mar 2016

Jag kände att jag var på fel plats, jag är ingen skrivbordsmänniska.

Therése Lindersson tar emot med ett glatt leende och ett fast handslag. Verkstaden är full av hantverk och verktyg. Två stora brännugnar och en kaffemaskin. 

För ett och ett halvt år sedan gick hon en kvällskurs i drejning. I hela sitt liv hade hon velat dreja, men hade aldrig tagit tag i det. Snabbt kände hon att det här var något hon verkligen tyckte om.

– Jag frågade mig om det är så här det ska kännas när man hittar det man brinner för, berättar Therése Lindersson.

Timmarna på kvällskursen försvann snabbt och hon kände att hon måste fortsätta. En drejskiva blev inköpt och sedan satt hon där på sin fritid.

Drejade, kastade lera, var frustrerad och förbannad, började om.

Saknade eget kreativt uttryck

På dagarna arbetade hon med reklam. Efter att ha utbildat sig till projektledare och produktionsledare arbetade hon i reklambranschen i 15 år. Hon fick leda andra att vara kreativa, men fick aldrig vara kreativ själv. Med administrativa uppgifter vid skrivbordet kliade det i fingrarna att själv få skapa.

– Jag har trivts bra i tidigare jobb och med att jobba med design, men något saknades. Jag kände att jag var på fel plats, jag är ingen skrivbordsmänniska, säger hon.

Det var ett stressigt liv med långa resvägar och höga krav. Till slut orkade hon inte längre. Kroppen hade sänt ut signaler under lång tid, hon blev ofta sjuk och var väldigt trött. I stället för att lyssna på det körde hon på, till slut kollapsade hon.

Efter många samtal och ett vridande och vändande tillsammans med hennes man bestämde hon sig. I augusti 2015 sade hon upp sig och fick äntligen göra det hon ville. 

– Att kunna tänka ”i dag vill jag göra koppar, så i dag gör jag koppar” och att ingen behöver vara kritisk till det jag gör är en sådan befrielse, säger hon.

Therése och hennes man var tvungna att rannsaka vad de kunde dra ner på för att våga satsa. De hade både städhjälp, nanny och hunddagis. Dyra utgifter för arbete som hon nu hinner med, och som hon till stor del njuter av att göra. All sin tid disponerar hon nu på saker som är betydelsefulla för henne. Hon känns glad och optimistisk när hon berättar, hennes härliga energi smittar av sig.

Lugn och harmoni

Varje dag börjar med 30 minuter yoga. Barnen går själv till skolan och hemma sitter Therése och jobbar. Hon har aldrig känt ett sådant lugn och harmoni som nu och önskar att fler skulle våga ta steget att förverkliga sina drömmar. 

– Man blir inte miljonär på detta men det kostar mer att må dåligt. Att må bra är det viktigaste. Jag vill inte sitta och se tillbaka på ett liv som när som helst kan ta slut och börja fundera på om jag ens pratat med mina barn i dag. Man vet ju inte hur länge man får vara med, säger hon.

Framtidsplanerna är redan uttänkta. De innefattar hur duktig hon ska vara i sitt drejande om fem år, hur stor produktionen ska vara och så vill hon lära sig mycket mer om teknik, ugn och glasyr. Hon vill även öppna en kombinerad butik och verkstad. Redan nu har hon dessutom börjat titta efter eventuella återförsäljare på Ekerö. 

Therése sätter sig rutinerat vid drejskivan, kavlar upp ärmarna och lägger på en lerklump. Skivan börjar snurra och klumpen förvandlas snabbt till något helt annat.

Hon lägger på lite mer vatten och en ny mugg börjar ta form.

Therése Lindersson

Ålder: Snart 39.

Bor: Sandudden

Gör: Driver Ekerö Keramik och design.

Familj: Man, två barn och hund.

Intressen: Keramik och djur.

Visa merVisa mindre

De hoppas att fågelskådning ska få ett uppsving på öarna

Nyheter Lokala fågelskådarna vill locka nya medlemmar Corona ställde in det planerade 20-årsjubileumet för Mälaröarnas ornitologiska förening. Nu tror föreningen att samma virus möjligen kan locka fler intresserade att börja fågelskåda.fredag 3/7 13:07

Ekerö kommun trotsar beslut om hemtjänst

Nyheter "Slår hårt mot oss anhöriga" Regeringen lämnade nyligen beskedet att kommuner inte får neka sommargäster hemtjänst. Trots det vägrar Ekerö kommun att ge sommargästen Lennart Stridsberg, som vanligtvis bor på Södermalm, den hjälp...fredag 3/7 11:14

Nu ska polisen bli mer synlig på öarna

Nyheter Stängd mötesplats. Polisen lämnar kommunhuset Efter fyra år läggs polisens kontaktpunkt Ekerö ner. I stället för en fast plats i kommunhuset väljer polisen att söka sig ut för att synas mer utomhus på öarna.måndag 29/6 11:36

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Stockholm Direkt