INGEN FARTSÄNKNING. Beslutet om att inte sänka hastigheten överklagas nu till regeringen. Foto: Mostphotos

Strid om hastigheten i Årstaviken

Båtklubbarna längs Årstaviken har velat se att båtar kör långsammare i Årstaviken. Det är nu upp till Näringsdepartementet att avgöra frågan.

  • Publicerad 06:30, 24 okt 2017

Om du ska ta dig med båt mellan Mälaren och Saltsjön är det numera bara möjligt att göra via Årstaviken och Hammarbyslussen. Detta då båttrafiken vid Slussen är avstängd från 2016, och kommer fortsätta vara avstängd under tiden Slussen byggs om.

Det här har fått till följd att antalet båtar som kör i Årstaviken har ökat rejält.

Enligt siffror från Stockholms hamnar handlar det om 13 000 fler båtar varje säsong, en ökning med 50 procent. Båtklubbar som ligger längs farleden på Söder och i Årsta har försökt få till stånd en sänkning av hastigheten, från sju till fem knop. Bland annat för minska olycksrisken samt minimera svallvågor.

Båtklubbar vill stoppa fortkörarna i Årstaviken

Frågan hamnade hos Länsstyrelsen, som valde att inte gå på båtklubbarnas linje.

Saltsjön-Mälarens Båtförbund har nu överklagat beslutet vilket gjort att Länsstyrelsen den 18 oktober överlämnade handlingarna i ärendet till regeringen.

Stor ökning av trafiken i Årstaviken – båtklubbar varnar för farliga vågor

Nu är det Näringsdepartementet som ska pröva ärendet.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.