Älvsjöbon Anki Kjell har själv hund och vill gärna ha en rastgård inne i Älvsjöskogen. Hon samlar in protester mot stadsdelens plan att anlägga gården nära hennes och andras bostäder.

Strid om hundrastgård vid Älvsjöskogen

En ny hundrastgård i kanten av Älvsjöskogen har väckt ont blod hos grannar, som är rädda att bli störda av hundskall. Nu ska Älvsjöborna få tycka till.

  • Publicerad 10:03, 5 sep 2019

I kanten av Älvsjöskogen, vid entrén från Herr Göstas väg, började stadsdelen anlägga en ny hundrastgård strax innan jul efter år av klagomål om lösspringande hundar i skogen.

Men arbetet med rastgården möttes direkt av protester från grannar, som stadsdelen missat att informera, och jobbet avbröts i januari.

Strid om valet av plats

Grannen Anki Kjell är en av dem som reagerat mot hundrastgårdens placering.

– Gården ligger femton meter från våra fasader och tio meter från vår uteplats. Jag vill inte behöva stå på min tomt och säga åt hundägare att de stör och jag tror inte de vill störa mig heller, säger Anki Kjell.

Hon har själv hund och kontakt med andra hundägare som brukar gå i skogen. De tycker att det vore bättre med ett hägn inne i reservatet men stadsdelen, som under året utrett om en flytt av rastgården, står fast vid att bästa platsen för hundlekplatsen är vid Herr Göstas väg.

Enligt stadsdelens utredning är platsen bra för att den ligger nära en av reservatets huvudentréer, där det inte är en känslig naturmiljö och där hundarna inte riskerar att störa vilda djur. Stadsdelen konstaterar också att platsen ligger nära stambanan där det redan idag är höga ljudnivåer från spårtrafiken.

Beslut efter möte

På torsdag har man bjudit in till ett öppet möte för att höra vad Älvsjöborna tycker om förslaget. Anki Kjell, som startat en namninsamling mot gården, hoppas att stadsdelen ska backa.

– Vi är nästan hundra personer som är emot det här. Nu borde man lyssna på hundägarna och på de boende och anlägga en rastgård där hundägarna vill ha den i reservatet, säger hon.

Efter torsdagens möte ska stadsdelen ta beslut om rastgården blir av eller inte.

SöderortDirekt har sökt avdelningschefen Daniel Granström på Älvsjös stadsdelsförvaltning för en intervju men han har inte haft tid att återkomma.

Möte om rastgården

Vad: Stadsdelen informerar om hundrastgården vid Älvsjöskogen

Var: Vid den planerade hundlekplatsen vid Herr Göstas väg.

När: Torsdag 12 september, klockan 17.30-18.30

Visa merVisa mindre