Vill ha sociala medier-koll. Emma Wallmark, Leah Mac Guiness och Caroline Rehme går i sexan. De tycker gott att man kan få kolla Snapchat och Instagram på skoltid. Foto: Sacharias Källdén

Strid om mobilförbud ända in i klassrummet

Åh, älskade hatade telefon! Nu har mobilfria skolor blivit storpolitik då både S och L vill ha ett nationellt förbud. Vi besökte ett plugg där man redan plockar barnens telefoner.

  • Publicerad 06:50, 13 apr 2018

Det heter inte förbud. Nej, rektorn förklarar att det är en policy. Oavsett vad du vill kalla det, så är resultatet av Norra Ängby skolas nya regler detsamma: på morgonen lämnar eleverna in sina telefoner till lärarens låsta mobildagis. Där ligger de tills det är dags att gå hem.

För att ingen ska glömma, förklarar skyltar i korridorer och omklädningsrum att här, här gäller total mobilfrihet.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Vissa klasser har haft dagis länge. Men nu, sedan nyår, är reglerna klara, tydliga och gäller alla Norra Ängbys 830 elever. Och så vill Socialdemokraterna att det ska se ut på riksnivå. I ett oväntat utspel gällande ordning och reda, gjorde S nyligen en u-sväng och hakade på Liberalernas krav på ett nationellt klart som korvspad-förbud. Enligt S och L ska ingen lärare behöva känna att Instagram snor uppmärksamhet i klassrummet.

Men enligt Kerstin Jansson, Norra Ängby skolas rektor, är det inte så mycket ordning som trygghet som är orsaken till deras mobilpolicy. Visst, utan trygghet blir det svårare med ordning. Fast de har inte haft några större problem med stök, säger rektorn.

Enligt henne är policyn ett resultat av flera års diskussioner, både i skolan och i samhället i stort, kring att elever är rädda för att bli fotograferade och filmade. Främst när de byter om och duschar i samband med idrotten. Det är inget som hänt, ingen enskild incident som utlöst, utan bara att ledningen upplevt att eleverna är otrygga gällande det här.

– Ingen ska behöva vara rädd för att bli fotograferad på skoltid, säger rektor Jansson.

Skippar dusch av rädsla för att fotas

Att barn och unga i allt större uträckning hoppar över att duscha efter gympan just på grund av den rädslan, är något som backas upp av Norra Ängby-läraren Ove Norberg och kriminologen Maria Dufva, expert när det gäller säkerhetstänk kring unga på nätet. Även om lärare Norberg, gammal gamer och inte alls mobilmotståndare, faktiskt också lyfter ordningen:

– Jag tycker policyn är bra. Ju mindre fritid som tas med in i klassrummet, ju mindre strul. Annars får vi lärare lägga tid på att lösa konflikter kring lajks och kommentarer. Det tar upp massa tid. Fritiden ska minimeras på skoltid, säger Ove Norberg.

LÄS ÄVEN SD raggar röster bland byggbevarare

Rektor Jansson säger att alla ska känna sig trygga i skolan. Men om det behövs en nationell mobilförbudslag? Nja. Kriminologen Dufva snackar sociala medier-vett med sexorna på Norra Ängby. Själv kan hon inte säga ja eller nej till förbud: "Det är en kollektiv bestraffning". Foto: Christoffer Röstlund Jonsson/Sacharias Källdén

Han och rektorn säger att det är noll strul med att lämna in och hämta tillbaka telefonerna, snabbt och smidigt går det. Och responsen har bara varit positiv, inte minst från föräldrar, men också från elever.

Nåja, det sista kanske inte stämmer helt:

– Jag hatar den nya regeln, utbrister sjätteklassaren Leah Mac Guiness.

Hon och klasskamraterna Emma Wallmark och Caroline Rehme har just lyssnat när Maria Dufva pratat om nätvanor. Även om mycket handlat om pedofiler – "så fort det finns möjlighet att chatta med barn finns det möjlighet till brott" – så har det också handlat om kränkningar, mobbning och näthat mellan jämnåriga.

RÖSTLUND: Hallå vuxna! Vill NI själva släppa skärmen?

De tre polarna på väg in i tonåren har Snapchat och Instagram, tycker att Facebook är för vuxna, och säger att det inte varit med om så mycket elakheter i sina sociala medier.

Blir avis på lajks

Fast att inte få lika många lajks och kommentarer som kompisarna, är också tungt.

– Man blir avundsjuk. Samtidigt är det en säkerhet att alltid ha med telefonen, man vill ha koll på läget, säger Caroline Rehme, och får medhåll av de andra: "Det är jobbigt att inte ha koll".

Deras föräldrar säger att den mobilfria skolan är toppenhärlig. De anser att kidsen har för mycket skärmtid och brukar berätta att när de var små var de minsann alltid ute i naturen. Trion tjejer köper nog inte de skrönorna rakt av då päronen älskar sina egna telefoner, men de tycker såklart att det är bra att det inte är några lurar som lurkar i gympaduschen. Men mobil på rasten borde ändå vara okej.

LÄS ÄVEN Hen är Stockholms mest kände politiker

Sexorna Leah Mac Guiness, Caroline Rehme och Emma Wallmark. Om alla i deras ålder har en egen smartphone? Såklart. Foto: Sacharias Källdén

En som tycker det borde vara okej i skolan prick överallt prick hela tiden, är Stockholmsläraren Anders Enström. Han har profilerat sig som en hårdnackad förespråkare för mobilen som verktyg: för att anteckna, räkna, fota tavlan, till exempel.

Enström köper att ingen vill bli plåtad i duschen, men undrar hur vi i framtiden ska göra med smarta klockor och glasögon? Han är trött på förbud i läroverken, det ska vara dialog – barnen måste få lära sig ett schyst förhållningssätt till den mobila tekniken.

– Ordningsproblem? Det är förkastligt och pajigt att skylla på en enhet. Ordningen i klassrummet ska läraren stå för, fnyser Enström, och skjuter in att det är häpnadsväckande att Socialdemokraterna bytt fot.

Panikåtgärd kallar han det, och tycker att det vore vettigare att utbilda lärarna hur de ska hantera frågan.

"Nyss tyckte S att det här var fascism"

Liberalerna har som sagt länge förespråkat ett nationellt mobilförbud. Lotta Edholm, oppositionsborgarråd, är L:s lokale tungviktare i utbildningsfrågor i Stockholm. Också hon uttrycker stor förvåning över Socialdemokraternas åsiktsbyte: "För några månader tyckte de i princip att förbud är fascism".

Trots att det verkar som att rektorer och lärare kan hantera det här på mikronivå själva om de så vill, vill hon ha en nationell lag för att täppa till en lucka som enligt henne gör det möjligt för en elev att vägra ge upp sin telefon, om den inte stör andra.

Om Norra Ängbys tvingande mobildagis skulle prövas i rätten, är Lotta Edholm skeptisk till att det skulle hålla. Därför: lag, nu.

Sent ska syndaren vakna, tänker Liberalernas Lotta Edholm om att Socialdemokraterna nu ändrat sig och tycker som hennes eget parti. S-pampen Olle Burell vägrar dock byta spår och säger att mobilförbud är ett redigt dåligt beslut. Och all Liberalerna är fuskliberaler. Foto: Pi Frisk/Mikael Andersson

Att liberaler vill inskränka friheter, ser hon inte som knasigt alls. Barn är barn. Lika lite som de ska få äta glass varje dag, ska de behöva ta ansvar för att de får en ostörd utbildning. Det ansvaret ska vuxna ta. Och skolplikten är integritetskränkande den med, om du hårdrar det.

Att detta nu blivit en hårddebatterad symbolfråga i klass med keps i klassrummet, skyller hon på Socialdemokraterna. Om de bara varit ombord från början hade seglatsen blivit lugn

– Men de var väl livrädda för att framstå som omoderna, säger en småskrattande Lotta Edholm.

"De är låtsas-liberaler"

Ja, om det nu är så, så är inte Olle Burell en av de sossarna. Senast i februari vevade Stockholms skolborgarråd loss i DN om att landets rektorer inte behöver Jan Björklunds pekpinnar om mobiler. Nu har hans parti gjort gir medan han själv ligger stadigt kvar på originalkursen. Burell vidhåller att det här är en icke-fråga, ett slag i luften, helt utan relevans, och ett riktigt dåligt förslag rakt igenom hans eget parti nu har presenterat.

Svängningen: Nu kräver alla hårdare tag

I Stockholm har rektorerna 100 procent mandat att styra över frågan på lokal nivå, då borde det gå bra i resten av landet också. Vill man ha bättre ordning och reda är fler lärare och bättre elevhälsa smartare, anser Burell.

– Det socialdemokratiska partiet får överleva att jag tycker annorlunda, säger en barsk Burell. Och tillägger syrligt att Liberalerna må heta som de gör, men är inget äkta liberalt parti.

Rektorn tycker att det finns viktigare frågor

Nere på golvnivå tycker rektor Kerstin Jansson att det är lite konstigt att det blivit storpolitik av det hela, fast att Norra Ängby ändå kommit fram till att mobilförbu... förlåt, mobilpolicy är en bra idé.

– Mobil, keps, läxor, röra sig mer – politiken bygger på att man röstar på lätta frågor. Skolan är mer komplicerad. Viktigare vore en blocköverskridande, gemensam politik som ligger fast länge så att vi slipper massa hattande kring hur skolan ska utvecklas, säger Kerstin Jansson.

Så tycker partierna

Totalt nationellt mobilförbud i skolan: ja eller nej?

Centerpartiet

Nej. Vi vill inte se ett nationellt förbud. Vi tror att lärare, rektorer och skolledare lokalt kan bedöma vilka åtgärder som behövs för att få lugn och ro i klassrummen.

Kristdemokraterna

Nej. Elever ska inte ha mobiler i klassrummen, det tar bort koncentrationen från undervisningen och ständig uppkoppling bidrar till barns och ungdomars psykiska ohälsa. Detta är dock inget för politiker att lagstifta om. Rektorer och lärare har redan full möjlighet att utarbeta regler för hur och när mobiler får användas.

Liberalerna

Ja. Alla elever har rätt till utbildning och då behövs studiero i klassrummen. Målet är att alla elever ska kunna arbeta i lugn och ro. Skolan ska ha den allra bästa arbetsmiljön och så är det inte idag. Vad gäller raster bör man kunna införa mobilfrihet om det behövs för att till exempel motverka trakasserier som sker på sociala medier.

Miljöpartiet

Nej. Vi anser att det är upp till varje skola att avgöra om de vill införa det. Vi vill satsa på elevhälsan i form av fler sköterskor, kuratorer, psykologer och speciallärare. Det är viktigt att skolan har resurser att arbeta aktivt och förebyggande med psykisk ohälsa. Elever som mår dåligt eller far illa ska få hjälp i tid. Mobbning ska bekämpas.

Moderaterna

Nej. Självklart ska skolor kunna förbjuda mobiler. Men det är en fråga för rektorer och lärare att avgöra när och hur mobilerna ska förbjudas. Ett nationellt förbud är fel väg att gå. Beslut om mobilförbud ska fattas lokalt och av rätt personer, nämligen lärare och rektorer. Vi vill även införa skriftliga omdömen i ordning och reda.

Socialdemokraterna

Ja. Under lektion ska mobiler inte användas om läraren inte bedömer att de behövs. Idag är läget omvänt; mobiler är tillåtna om inte lärare säger motsatsen. Detta vill vi ändra på, för att öka studieron och tryggheten. Men också för att lärare ska få större mandat att bedriva undervisning och elever ska kunna ta till sig kunskap i lugn miljö.

Sverigedemokraterna

Nej. Telefonhotell finns redan. Men om det behövs tydligare regler för att stärka lärarnas roll så kan det vara bra med lokala regler. Trygghet i skolan stavas pliktskola. Det finns elever i Sverige som är direkt farliga. I många fall är de skyldiga till grova brott men är inte straffmyndiga. En sådan elev kan sätta skräck i en hel skola. Dessa elever sätts i pliktskola med mycket duktiga lärare. Arbetsmiljö måste fredas.

Vänsterpartiet

Nej. Det är inte en fråga för nationell lagstiftning. Vi har förtroende för att rektorerna i samråd med personal, elever och föräldrar klarar av det själva. Vi vill hellre se: satsningar på fler lärare och bättre elevhälsa, mer resurser till sex- och samlevnadsundervisning, fokus på arbete mot diskriminering, och normkritiska läromedel.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.