Vill ha sociala medier-koll. Emma Wallmark, Leah Mac Guiness och Caroline Rehme går i sexan. De tycker gott att man kan få kolla Snapchat och Instagram på skoltid. Foto: Sacharias Källdén

Strid om mobilförbud ända in i klassrummet

Åh, älskade hatade mobiltelefon! Nu har mobil­fria skolor blivit storpolitik då både S och L vill ha ett nationellt förbud. Vi besökte ett plugg i Bromma där man redan plockar barnens telefoner.

  • Publicerad 11:46, 16 apr 2018

Det heter inte förbud. Nej, rektorn förklarar att det är en policy. Oavsett vad du vill kalla det, så är resultatet av Norra Ängby skolas nya regler detsamma: på morgonen lämnar eleverna in telefonerna till lärarens mobil-dagis. Där ligger de tills det är dags att gå hem.

Vissa klasser har haft dagis länge. Men sedan nyår är reglerna tydliga och gäller alla 830 elever. Och så vill Socialdemokraterna att det ska se ut på riksnivå.

I ett oväntat utspel gällande ordning och reda, gjorde S nyss en u-sväng och hakade på Liberalernas krav på ett nationellt förbud. S och L vill inte att Instagram eller andra sociala medier ska sno uppmärksamhet.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Kerstin Jansson, Norra Ängby skolas rektor, understryker dock att på hennes skola handlar det inte om ordning, utan om trygghet.

Policyn är ett resultat av flera års diskussioner kring att barnen är rädda för att bli fotograferade och filmade. Främst när de byter om och duschar i samband med idrotten. Det är ingen enskild incident som utlöst, utan bara att ledningen upplevt att eleverna är otrygga.

– Ingen ska behöva vara rädd för att bli fotograferad på skoltid, säger rektor Jansson.

Att elever i allt större utsträckning skippar att duscha efter gympan på grund av den rädslan, backas upp av Norra Ängby-läraren Ove Norberg och kriminologen Maria Dufva, expert när det gäller säkerhetstänk kring unga på nätet. Även om Norberg, gammal gamer och inte alls mobilmotståndare, också lyfter ordningen:

– Jag tycker policyn är bra. Ju mindre fritid som tas med in i klassrummet, ju mindre strul. Annars får vi lärare lägga tid på att lösa konflikter kring lajks och kommentarer, säger Ove Norberg.

Och responsen har enligt skolan bara varit positiv, inte minst från föräldrar, men också från elever.

Nåja, det sista kanske inte stämmer helt:

– Jag hatar den nya regeln, utbrister sjätteklassaren Leah Mac Guiness.

LÄS MER: Tryggheten – frågan där Järfällas partier tycker lika, eller?

Elever pratar nätvanor

Hon, Emma Wallmark och Caroline Rehme har just lyssnat när Maria Dufva pratat om nätvanor.

Även om mycket handlat om pedofiler så har det också handlat om kränkningar mellan jämnåriga. De tre polarna på väg in i tonåren har Snapchat och Instagram, tycker att Facebook är för vuxna, och säger att de inte varit med om så mycket elakheter i sina sociala medier.

Fast att inte få lika många lajks och kommentarer som kompisarna, är också tungt.

– Man blir avundsjuk. Fast det är en säkerhet att alltid ha med telefonen, man vill ha koll på läget, säger Caroline Rehme, och får medhåll: ”Det är jobbigt att inte ha koll”.

Se mobilen som verktyg

De tycker att det är bra att det inte är några lurar som lurkar i omklädningsrummen. Men mobil på rasten borde vara okej. Stockholmsläraren Anders Enström har profilerat sig som en hårdnackad förespråkare för mobilen som verktyg: för att anteckna, räkna, fota tavlan.

Enström köper att ingen vill bli plåtad i duschen, men undrar hur vi ska göra med smarta klockor och glasögon? Han är trött på förbud i läroverken – barnen måste få lära sig ett schyst förhållningssätt.

– Ordningsproblem? Det är förkastligt och pajigt att skylla på en enhet. Ordningen ska läraren stå för, fnyser Enström, och skjuter in att det är häpnadsväckande att Socialdemokraterna bytt fot.

LÄS MER: Hej Järfällapolitiker! Hur ska du fixa lägenhet till Julia, 19?

I Järfälla, där Engelska skolan i Jakobsberg är ett exempel på en skola med mobilförbud, står partiets lokala företrädare helt bakom partilinjen. Eva Ullberg (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, säger att de "kommer gå till val på att införa mobilfria klassrum i Järfälla".

– Mobiltelefoner distraherar elever under lektioner. Särskilt elever från studieovana hem drabbas extra hårt av stök i klassrummet. Jag vill att vi vänder på normen att mobiler tas bort i undantagsfall, och inför mobilförbud. Sedan är det upp till varje lärare eller rektor att bedöma när eleverna ska få ha telefonerna för att det behövs i undervisning, säger Eva Ullberg.

Barn- och ungdomsnämndens ordförande Eva Ullberg (S) går till val på att införa mobilfria klassrum i Järfälla, medan Liberalernas Nikoletta Jozsa – tvärt emot sitt parti – menar att varje rektor bör få besluta om vad som ska gälla på hens skola. Foto: Järfälla kommun/Magnus Hartman

"Rektorerna klarar det själva"

Några som länge förespråkat ett förbud är som sagt Liberalerna. Men även om Nikoletta Jozsa, gruppledare för Liberalerna i Järfälla, håller med om inställningen i sitt parti - att privata mobiler inte har något i klassrummet att göra - så vänder hon sig emot partilinjen att det behöver lagstiftas i frågan.

– Varje enskild skola och rektor klarar att hantera det här alldeles utmärkt själva, säger Nikoletta Jozsa.

​Hon menar att det är upp till varje rektor att identifiera vad som är nödvändigt att göra på just deras skola för att uppnå studiero, ordning och reda. Och att Socialdemokraterna nu tvärvänt i frågan och vill se en lag tycker hon mest är lite kul.

​– Det är väl roligt att S gillar vår rikspolitik, säger Nikoletta Jozsa.

Men Eva Ullbergs partikollega i Stockholm stad, Olle Burell (S), skriver inte lika säkert under på partiets linje. Senast i februari vevade skolborgarrådet loss i DN om att landets rektorer inte behöver Jan Björklunds pekpinnar.

LÄS MER: Här är Järfällapolitikerna flest känner igen

Burell vidhåller att det här är en icke-fråga, ett riktigt dåligt förslag rakt igenom. Fler lärare och bättre elevhälsa är smartare.

– Partiet får överleva att jag tycker annorlunda, säger en barsk Burell. Och tillägger syrligt att Liberalerna må heta som de gör, men är inget äkta liberalt parti.

Nere på golvnivå tycker rektor Kerstin Jansson att det är konstigt att det hela blivit storpolitik. Även om de själva infört mobilförbu ... förlåt, mobilpolicy.

– Mobil, keps, läxor, röra sig mer – politiken bygger på att man röstar på lätta frågor. Skolan är komplicerad. Viktigare vore en blocköverskridande politik som ligger fast så att vi slipper massa hattande kring skolans utveckling, säger Kerstin Jansson.

LÄS MER: Här är Järfällapolitikerna flest känner igen

Stockholm Direkt