KRITISK. Bergshamrapartiets ordförande Björn Bränngård tycker att förslaget är oseriöst. Foto: Leif Oldenburg

Striden om en överdäckad Bergshamraled fortsätter

Startskottet för en överdäckning av Bergshamraleden – eller ett nytt luddigt förslag som riskerar att kraschlanda i tomma intet? Trots att kommunstyrelsen i måndags beslutade att påbörja planarbetet med en överdäckning fortsätter striden om Bergshamras framtid.

  • Publicerad 16:51, 17 mar 2015

– Ett oseriöst förslag. Bättre att inte göra något alls än att göra fel, säger Bergshamrapartiets ordförande Björn Bränngård som är kritisk till det mesta i kommunstyrelsens beslut.

Kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk (M) förstår inte kritiken.

– Berghamrapartiet har ju beskyllt oss för att kopiera deras partiprogram. Nu borde man väl vara nöjda, säger han.

Bergshamraleden mellan E4 och Stocksundsavfarten skär som en kniv mellan stadsdelens södra och norra områden. Första gången en överdäckning kom på tal var 1998 – för 17 år sedan. Sedan dess har frågan stötts och blötts i en rad olika sammanhang, inte minst kommunala.

I höstas arbetade förvaltningen i Solna fram en strukturplan som ska ligga till grund för det fortsatta arbetet, den så kallade Bergshamrastrategin. Måndagens beslut i kommunstyrelsen innebär i korthet:

Planarbetet påbörjas med att överdäcka en del av Bergshamraleden och omvandla Björnstigen till en ”småstadsgata”.

En övergripande organisation med representanter för de olika förvaltningarna tillsätts för att arbeta vidare med projektet.

Alliansen linje är klar: Bara en mindre del av leden överdäckas, från Stocksundsavfarten fram till nuvarande If-huset. Flera bostäder byggs i stadsdelen och större delen av projektet finansieras genom exploateringsavtal med fastighetsbolagen.

– Skillnaden mellan 1998 och i dag är att vi nu kopplar projekten till en tänkbar form av finansiering, säger Pehr Granfalk.

I planerna ingår förutom överdäckningen och fler bostäder bland annat en ny ICA-butik i södra Bergshamra, lekplats, upprustning av centrumtorget och bättre tillgänglighet i Tivoliområdet.

– Bergshamra handlar inte bara om överdäckningen. Det kommer tas en rad mindre beslut på vägen, säger Pehr Granfalk.

Men varken Bergshamrapartiet eller Vänsterpartiet är nöjda med den väg ärendet nu tar. Bergshamrapartiet kräver bland mycket annat en överdäckning som sträcker sig längre västerut ända fram till OK-macken. I ett särskilt yttrande i kommunstyrelsen krävde Vänsterpartiet en fördjupad översiktsplan för hela Bergshamra.

– Man måste ta tag i helheten och inte dutta med allting huller om buller. För att komma framåt krävs det en förutsättningslös utredning om kostnader, finansiering och vad som ska prioriteras. Nu har man till exempel redan bestämt sig för att inte överdäcka hela leden. Som vanligt börjar Alliansen i fel ände, säger Vänsterpartiets gruppledare Thomas Magnusson.

Relaterad information

Stadsdel med 8 000 invånare
Stadsdelen Bergshamra har drygt 8 000 invånare. De flesta bor i flerfamiljshus. I Kungshamra i västra Bergshamra finns drygt 1 000 studentlägenheter. I riksdagsvalet 2014 fick Vänsterpartiet, Feministiskt Initiativ och Folkpartiet starkare stöd i Bergshamra än i Solna som helhet. Bergshamrapartiet fick drygt två procent av rösterna i hela kommunen och 17 procent i Bergshamras valkretsar, vilket räckte till ett mandat i fullmäktige.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Fler nyheter i Vi i Solna

Stort protestmöte mot ifrågasatt skolbeslut

Nyheter Drygt 300 Bergshamrabor gjorde sin röst hörd Kampen om högstadiet i Bergshamra fortsätter. Drygt 300 Bergshamrabor samlades på måndagen för att ställa politikerna till svars för beslutet.tisdag 19/2 16:00

Raana hade gärna bott kvar i Huvudsta

Nyheter Längtar tillbaka till modullägenheten En som blev drabbad av tvåårs-regeln var den ensamstående mamman Raana Dolat Zay. Idag har hon ett andrahandskontrakt i Bromma, men snart väntar aktivt bostadssökande igen.tisdag 19/2 11:00

S vill se en flexiblare lösning för nyanländas bostäder

Nyheter Socialdemokraterna tar över MP:s motion om modulhusen i Huvudsta Miljöpartiets förslag om att låta nyanlända bo längre än två år i modulerna i Huvudsta nekades. Nu väljer istället Socialdemokraterna att ta över förslaget och fortsätta kämpa för mer flexibilitet i...tisdag 19/2 11:00