Påstigning och avklädning. Strippbussen Crazy Candy som kör runt på Stockholms hotas av arbetsstopp. Men myndigheten bakom förläggandet vet inte själva vad som gäller. Foto: Per Brandt

Strippbuss rullar trots tidigare hot om arbetsförbud

Strippbussen som kör runt på Stockholms gator hotades tidigare i somras av ett arbetsförbud och dryga böter efter den 23 augusti. Men bussen rullar än. Inom kort ska Arbetsmiljöverket fatta sitt beslut. Utgången är oklar eftersom prejudicerande fall saknas.

  • Publicerad 09:00, 8 sep 2019

– Inget beslut har tagits än. Vi har inkommit med vårt svar. Arbetsmiljöverket har gjort sin tolkning och vi har gjort vår. De får ha synpunkter så klart om de vill. Och vi har våra, säger Andreas Qvarnström, verksamhetsansvarig på Entertain us after work sweden, företaget som äger bussen.

Strippbussen Crazy candy dök upp i Stockholm i början av juni. Idén till den kom av att ägarna helt enkelt hade svårt att få tag på någon fastighetsvärd som ville inhysa dem.

– Det är ingenting att sticka under stol med. Branschen har ett extremt skamfilat rykte. Det är svårt att få tag på lokal för en strippklubb, säger Andreas Qvarnström.

Det var efter ett tips som Arbetsmiljöverket fick upp ögonen för verksamheten och följde upp med en tillsyn. Vilket resulterade i ett hot om vite och arbetsförbud. Anledningen var att verksamheten har människor i arbete mellan midnatt och 04 och saknar kollektivavtal. Dessutom ifrågasattes säkerheten kring den strippstång som dansarna gör entré med.

Företaget som står bakom bussen, Entertain us after work Sweden, har inkommit med ett svar till Arbetsmiljöverket. De ställer sig frågande till myndighetens bedömning.

– I korthet: vi ska inte ha något kollektivavtal eftersom vi jobbar med inhyrda artister som alla är egna företagare med f-skattsedel. Vi har inte en enda anställd, säger Andreas Qvarnström.

Arbetsmiljöverket vet inte själva vad som gäller. Arbetstidslagen är den lag som de lutade sig på när de hotade med arbetsstopp och viten. Men i just fallet med f-skattare och kollektivavtal har lagen aldrig prövats.

– Det finns ingen praxis för oss att följa i det här ärendet. För inga liknande fall har gått till domstol, säger Pia Lindqvist, inspektionsjurist på Arbetsmiljöverket.

Arbetstidslagen har varit på plats länge men den har aldrig prioriterats. I år är det annorlunda. På uppdrag av regeringen har arbetsmiljöverket fokus på just arbetstidslagen.

– Det politiska målet är att kollektivavtal ska slutas av så många som möjligt, säger Pia Lindqvist.