Strömlös. Flera är utan ström i Täby under eftermiddagen sedan en elstolpe börjat brinna. Foto: Sacharias Källdén

Strömavbrott i Täby efter brand

Flera hushåll är just nu utan ström i Täby. Detta efter en brand i flera elstolpar.

  • Publicerad 15:34, 10 feb 2020

Strax innan klockan två på måndagseftermiddagen började det brinna i en elstolpe nära Myrängsskolan i Täby. Brandkåren åkte ut till platsen för att släcka.

– Det tar alltid lite längre tid när det är el inblandat, säger Henrik Gynnesjö, ledningsoperatör på räddningscentral Mitt.

Efter drygt en timme kunde räddningstjänsten släcka branden och lämnade platsen vid tretiden.

Fel på en isolator

Branden startade då det blivit ett fel i en så kallad isolator i en av stolparna. Ledningen har då fått kontakt med stolpen och den har börjat brinna. Branden spred sig senare till ytterligare stolpar i närheten.

– För att räddningstjänsten skulle ha möjlighet att släcka fick vi stänga av strömmen, säger Jonatan Björck, presskontakt på Ellevio.

Just nu är det närmare 1 500 hushåll som är berörda i bland annat västra Gribbylund, Visinge, Erikslund och Karby, säger han.

Strömmen tillbaka ikväll

Strömmen kommer förhoppningsvis tillbaka till alla hushåll under eftermiddagen eller kvällen.

– På de ledningar som inte är skadade kan vi starta strömmen igen. Men i de skadade ledningarna måste vi kanske leda om strömmen, säger Jonatan Björck.

Det ska inte ha varit någon risk för spridning, säger räddningstjänsten. Vill man veta mer om vilka hushåll som påverkas av strömavbrottet kan man gå in på Ellevios hemsida.

– Vi har en uppdaterad strömavbrottsinformation där man kan se utvecklingen om man undrar, säger han.