Väljare. Kafi Abdullahid bor i studentområdet vid Lappis och får bara rösta i lokalvalen. Till höer sitter Teo Drušković. Foto: Sacharias Källdén

Studenten Kafi inför valet: "Jag är orolig"

Om de boende i norra innerstan fick bestämma skulle alliansen styra Stockholm. Men i studentkvarteren vid Lappis får de rödgrönrosa stor majoritet.

  • Publicerad 09:00, 4 aug 2018

Vid Lappkärrsberget har både Vänsterpartiet (12,59 procent), Feministiskt initiativ (10,91 procent) och Miljöpartiet (23,62 procent) sina starkaste fästen på Östermalm. Tillsammans fick de rödgrönrosa 64 procent av rösterna i området i förra valet medan alliansen fick knappt 31 procent.

Att jämföra med Moderaternas starkaste fäste i området kring Oscarskyrkan på Östermalm där partiet fick 63 procent av rösterna och alliansen 86 procent efter förra valet.

Är det koncentrationen av studenter som gör att Lappis sticker ut så mycket på Östermalm? Det är absolut en förklaring, tror Kafi Abdullahid som själv är student och boende i området. Han har uppehållstillstånd men inte medborgarskap och får därför inte rösta i riksdagsvalet men i kommun- och landstingsvalet.

– Jag kan förstås inte prata för alla men de flesta jag har träffat här röstar åt vänster. Många som studerar gillar att ha politiska diskussioner om mänskliga rättigheter. Många ser också antirasism och klimatet som viktiga frågor. I området bor folk från hela världen och jag med flera oroar oss för att Sverigedemokraterna ska växa, säger Kafi Abdullahid.

Han ska snart ta sin andra master och siktar på att bli gymnasielärare i matte och kemi och tar valet på stort allvar.

– Jag är orolig för att de ska ändra reglerna för invandrare, säger han.

Att många unga bor vid Lappkärrsberget tror Kafi Abdullahid också spelar roll för att det är betydligt rödare där än på övriga Östermalm. Han ska rösta och hoppas även snart få rösta i riksdagsvalet.

– Kanske nästa val!

Mimmi Epstein

Expert. Annika Fredén är universitetslektor i statsvetenskap. Foto: Privat

Forskaren: "Svårare än tidigare att förutse resultatet"

Vi tenderar att rösta som dem vi har närmast oss, säger statsvetaren Annika Fredén.

Annika Fredén är universitetslektor i statsvetenskap med val och väljarbeteende som två av sina forskningsområden.

– Min forskning visar att människor inte bara söker sig till områden där det bor andra med samma värdegrund. Vi påverkas också av vad folk omkring oss röstar på, vilket får stor betydelse för underdog-partier som Fi. Får man veta att andra gillar partiet och tror att det har goda chanser i valet är folk också mer benägna att rösta på partiet, säger hon.

Större rörlighet hos väljarna

Generellt är alliansen starkare i stadens norra delarna medan stödet för de rödgrönrosa är större i söder. Det går också att se att bostadsformen och inkomsten har betydelse för resultatet i ett valdistrikt. Den med högre inkomst som äger sitt boende tenderar oftare att rösta blått. Men det stämmer inte alltid. I till exempel de forna arbetarkvarteren på Södermalm är bostadspriserna höga samtidigt som flera av distrikten domineras av röda väljare.

– Att ha en inkomst som räcker för att köpa en dyr bostadsrätt brukar innebära att man är mer benägen att rösta på ett högerparti. Men samtidigt är det inte enbart inkomst som styr vad vi röstar på, säger hon.

Hur kommer det då att gå i valet i september? Annika Fredén konstaterar att Sverigedemokraterna ser ut att växa i hela landet, men tillägger att valet är svårare att förutse än normalt.

– Också för mig som forskare är det väldigt oklart inför just det här valet. Det finns en större rörlighet hos väljarkåren i dag  jämfört med förr och i årets val är det mer oklart vem som ska samarbeta med vem än vid de senaste valen, säger hon. 

Så röstade stockholmarna i kommunvalet 2014

Moderaterna 27,16

Folkpartiet (numera Liberalerna) 8,28

Centern 4,69

Kristdemokraterna 3,28

Socialdemokraterna 21,96

Miljöpartiet 14,32

Vänsterpartiet 8,94

Feministiskt Initiativ 4,64

Sverigedemokraterna 5,16

Övriga partier 1,57

82,13 procent av Stockholmarna röstade, vilket innebar en ökning med 0,55 procent jämfört med valet 2010.

Det rödgrönrosa blocket fick sammanlagt 49,86 procent av väljarstödet, vilket gav en majoritet i kommunfullmäktige med 53 av 101 mandat.

Alliansen landade på 43,41 procent, vilket gav 42 mandat.

Moderaterna var det parti som fick flest röster.

Störst bland "övriga partier" var Stockholmspartiet (0,54%), Piratpartiet (0,42%) samt Djurens parti (0,17%).