Streamas. Skolchefen Linus Nygren uppmanar anhöriga och vänner att stanna hemma under utspringet. Foto: Anton Kyhlbäck/Kerstin Gustafsson

Studenter får ett livestreamat utspring

Rudbecks studenter får ett utspring trots allt. Elevernas sista stund i skolan ska livestreamas, och anhöriga uppmanas stanna hemma.

  • Publicerad 08:19, 12 maj 2020

I mitten på april meddelade Rudbecks att det traditionella studentfirandet på skolan ställs in med anledning av Folkhälsomyndigheternas rekommendationer.

Studentfirandet på Rudbeck ställs in

Nu finns en alternativ plan för de omkring 650 studenterna.

Under två dagar, den 8 och 9 juni, får studenterna möjligheten att springa ut från skolan. Det meddelar skolchefen, Linus Nygren.

– Vi sprider ut det på två dagar, och på ett sätt så att bara ett fåtal grupper är på skolan samtidigt och på olika platser, säger han till SollentunaDirekt.

Allas ansvar

Utbildningsnämndens ordförande, Soley Aksöz Lithborn (M), uttalade sig i förra veckan om de nya planerna i ett pressmeddelande.

Hon påpekade då att det är viktigt att alla tar ansvar inför studenten.

– Arbetet med att hitta lösningar för att kunna ge våra elever en bra avslutning samtidigt som vi ser till att det är säkert för anhöriga och hela samhället har varit svårt. Vi är stolta över våra elever och vill se till att avslutningen sker på ett säkert sätt för alla.

Samråd med elever

Skolchefen Linus Nygren berättar att planerna för utspringet har tagits fram i samråd med Rudbecks elevkår.

Under dagen får eleverna ta emot sina slutbetyg och ta emot gratulationer från rektorerna innan de springer ut i mindre grupper.

Anhöriga och vänner uppmanas att stanna hemma och att följa utspringet digitalt – via en livestream.

– Eleverna kommer att filmas, så att man kan följa som anhörig eller vän, säger Linus Nygren.

Studentfirandet på Rudbeck brukar locka över 3000 personer, inklusive anhöriga och vänner till eleverna.

Orsaken bakom beslutet att ställa in det traditionella studentfirandet är att minska risken för coronavirusets spridning.

Vad gör ni om det dyker upp mycket folk ändå?

– Det är inte en fråga bara för skolan. Vi har en intern organisation för att fira eleverna. Men det är något som hela kommunen måste hjälpa till med för att det ska undvikas.

Studenten 2020 Rudbeck

Var? På skolan för studenter. Digitalt för anhöriga och vänner.

När? 8 och 9 juni.

Hur? Mindre mentorsgrupper träffas separat på skolan och tar emot examensbevis och studentbetyg. Anhöriga och vänner bjuds inte in till skolan, utan får istället följa via en livestream digitalt.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Trädgårdsorkestern rycker ut där musiken behövs som mest

Nyheter Trion ska hålla minikonserter i trädgårdar En musikertrio ska inta trädgårdarna i Sollentuna för att sjunga och spela allt från klassiska visor till moderna popsånger som ett avbrott i isoleringen.fredag 5/6 15:01

Planerna för Södra Häggvik tar form

Nyheter ✓Skola för 900 elever planeras ✓Tusentals nya bostäder Sollentuna kommun går vidare med ett avtal för Stinsen. Samhällsbyggnadsnämndens ordförande menar att det är en pusselbit som faller på plats för stadsutvecklingen i Häggvik.fredag 5/6 15:00

Socialnämnden kan gå 40 miljoner back

Nyheter Ny prognos för budgeten 2020 Socialnämnden beräknas få ett underskott på 43 miljoner kronor, visar en ny rapport. Nu får kommunledningskontoret gå in för att tillsammans med nämnden arbeta fram en ny budget.fredag 5/6 8:00
Stockholm Direkt