Frida Englin från Södertörns högskola är en del av en redaktion på runt 200 journaliststudenter från hela landet. Foto: Sanna Volny

Studenter från Södertörn granskar fake news

Hundra journaliststudenter från Södertörns högskola deltar i projektetet pop-up newsroom som granskar falska nyheter i sociala medier inför valet.

  • Publicerad 11:42, 8 sep 2018

En av tre av de nyhetsartiklar som delades av svenskar inför valet i sociala medier är "skräpnyheter" (vilseledande eller falska nyheter). Det visar en färsk studie från Oxforduniversitetet. Det gör svenskarna värst i Europa, endast amerikaner inför det förra presidentvalet har varit värre.

För att motverka de falska nyheternas inverkan på valresultatet deltar runt hundra journaliststudenter från Södertörns högskola just nu i ett projekt som leds av Fergus Bell, expert på att verifiera användargenererat innehåll.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Vi valde ut de frågor som vi tror det kommer snackas mest om och de frågor där det kan förekomma mest falsk information. Vi kommer bland annat titta på invandring, välfärden och sjukvården, säger Frida Englin som läser fjärde terminen på journalistprogrammet på Södertörns högskola.

Tillsammans med studenter från andra högskolor och journalistutbildningar är hon en del av en redaktion på över två hundra personer. Förutom falska nyheter tittar studenterna även på utspel från politiker och influencers samt indikationer på rent valfusk.

Är du orolig inför valet?

– Under terrordådet på drottninggatan spottades det ut så mycket information så snabbt att man inte hann gå igenom och granska allt. Nu inför valet kommer det på liknande sätt mängder av påståenden. Då är det lätt att falska påståenden slinker förbi, vilket riskerar att öka misstron för den vanliga pressen.

Hur vill ni kunna påverka?

– Vi hoppas kunna peka på felaktigheter, men också visa hur vi tog reda på att informationen var falsk. Då kan läsarna själva sedan bedöma det de läser. Vem säger det? Kan man lita på det? Var kommer det ifrån? Istället för att bara reagera i affekt.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

När redaktionen hittar falska nyheter kommer de bemöta den direkt i den kanal där den sprids. Genom ett nyhetsbrev ska de också sprida deras upptäckter till nyhetsredaktioner runt om i landet.

Följ pop-up newsroom

Följ redaktionens arbete live på goto10.se eller på @PopUp_EU på Twitter.

Har du tips på nyheter, memes eller utspel med falsk information mejla riksdagsvalet@popup.news 

De mest sökta politiska frågorna

Mellan den 31 augusti och 6 september var det de här politiska frågorna som flest sökte information om på Google:

1. HBTQ-frågor
2. Socialism
3. Sveriges Riksbank
4. Monetary policy
5. Mångkulturalism
6. Flyktingar
7. Religion
8. Skola
9. Migration
10. Inflation

Källa: Google Trends