Kasta rätt. Kärlen där matavfallet kastas har ställt ut i området. Foto: Stockholms studentbostäder

Studenter i Täby först ut att sortera av matavfall

Studentbostäderna "Freja” vid Gärdesvägen i Täby blir först ut av Stockholms studentbostäder att börja med matavfallsinsamling.

  • Publicerad 17:26, 29 jan 2020

Ingrid Gyllfors Vd

Stockholms studentbostäder i Stockholm har i dagsläget ingen matavfallssortering. Nu blir området Freja i Täby först ut i Stockholm att testa att kasta överbliven mat, rätt.

–  Det är ett bra område att starta i. Vi vill lära oss av detta innan vi inför matavfallsinsamling i alla våra bostäder, säger Ingrid Gyllfors VD för Stockholms studentbostäder.

Intresset för hållbarhet stort

I de röda villorna som ligger vid Roslags Näsby bor idag sextio studenter. I veckan har två stycken 140 liters kärl satts ut vid bostäderna och alla studenter i Freja kommer få matavfallspåsar och information om hur man återvinner. Täby kommun ansvarar för avfallshanteringen.

Intresset för hållbarhet har varit stor menar Stockholms studentbostäder vilken är en av anledningarna till att de nu drar igång projektet.

– Vi får många frågor från studenter som undrar varför de inte har matavfallsinsamling redan, säger Ronja Krische, hållbarhets- och kvalitetsstrateg på Stockholms studentbostäder.

Tanken är att Stockholms studentbostäder ska se hur det fungerar i Freja för att senare införa det i alla studentbostäder de har i Stockholm. 2023 ska alla studenter ha möjlighet till matavfallssortering.

"Vanligt är att det är plastpåsar i matavfallet"

Studenterna som bor på Gärdesvägen kommer även få fylla i en enkät och vara med och tycka till under projektets gång. För visst finns det utmaningar menar Ronja Krische.

– Felsortering är den största utmaningen och därför behöver vi informera på rätt sätt så att vi undviker det. Exempelvis är det vanligt att det hamnar plastpåsar bland matavfallet, säger Ronja Krische.

QUIZ Vad kan du om sportlovet?

Nyheter Testa dina kunskaper i vårt quiz Nu är sportlovet här! Men isarna har inte lagt sig och snön gör inte trädgrenarna tunga. Så ta det lugnt i stället, gör en kopp te och utmana vännen, sambon eller barnen på ett sportlovsquiz.fredag 21/2 16:05

Nytänt hopp om ny slalombacke i Norrort

Nyheter Beslut kan komma innan sommaren Täby slalomklubb hoppas att en skidbacke i Ullnabacken är inom räckhåll när beslut från Mark- och miljödomstolen kommer.fredag 21/2 16:03
Stockholm Direkt