Frida Englin från Södertörns högskola är en del av en redaktion på runt 200 journaliststudenter från hela landet. Foto: Sanna Volny

Studenter på Södertörn avslöjade fake news

Falska uppgifter om tusentals anhängare på Alternativ för Sveriges torgmöte och osanna rapporter om valfusk i Huddinge avslöjades under valhelgen när hundra journaliststudenter från Södertörns högskola granskade falska nyheter.

  • Publicerad 12:10, 11 sep 2018

En av tre av de nyhetsartiklar som delades av svenskar inför valet i sociala medier är "skräpnyheter" (vilseledande eller falska nyheter). Det visar en färsk studie från Oxforduniversitetet. Det gör svenskarna värst i Europa, endast amerikaner inför det förra presidentvalet har varit värre.

För att motverka de falska nyheternas inverkan på valresultatet deltog runt hundra journaliststudenter från Södertörns högskola i det nationella projektet pop-up newsroom som under valhelgen granskade nyhetskanaler och sociala medier-flöden.

– Vi valde ut de frågor som vi trodde det skulle snackas mest om och de frågor där det kunde förekomma mest falsk information. Vi tittade bland annat på invandring, välfärden och sjukvården, säger Frida Englin som läser fjärde terminen på journalistprogrammet på Södertörns högskola.

Redaktionen som totalt bestod av runt 200 studenter från flera av landets högskolor lyckades under helgen avslöja ett flertal osanningar. Bland annat kunde de ta reda på att uppgifter om att en vallokal i Huddinge inte fyllde på med SD-valsedlar var falska.

Om man hittar något falskt måste man också fundera över om man spelar i deras händer genom att ge deras inlägg spridning

De falska uppgifterna de hittade bemötte de direkt i sociala medier och spred dem även i ett nyhetsbrev till nyhetsredaktioner. Men vissa felaktigheter de hittade valde de att inte sprida.

– En sak som vi först valde att inte plocka upp var missledande uppgifter om hur många som deltog i Alternativ för Sveriges demonstration i Kungsträdgården. Först var det några som sa att det var 1000 personer där när det egentligen var 500–600 personer. Men eftersom uppgiften inte var så välspridd ville vi inte ge den uppmärksamhet och på så sätt ge den ännu större spridning. Men sedan började uppgiften att de hade samlat 65 000 personer få spridning. Då var vi tvungna att rycka in.

Genom att bemöta falska och missledande uppgifter vill Frida och pop-up redaktionen inte bara motverka osanningar. De har också försökt visa på hur man kan vara källkritisk och undersöka inlägg på egen hand.

Vad har du själv lärt dig?

– Hur man övervakar Twitter och hur man gör mycket snabba nyhetsvärderingar. Om man hittar något falskt måste man också fundera över om man spelar i deras händer genom att ge deras inlägg spridning.

De mest sökta politiska frågorna inför valet

Granskningens fokus utgick bland annat ifrån de mest googlade politiska frågorna inför valet. Mellan den 31 augusti och 6 september såg det ut så här:

1. HBTQ-frågor
2. Socialism
3. Sveriges Riksbank
4. Monetary policy
5. Mångkulturalism
6. Flyktingar
7. Religion
8. Skola
9. Migration
10. Inflation

Källa: Google Trends