Stulen. Den hjärtstartare som satt vid Mansängstorg har blivit stulen. Foto: Mostphotos

Stulen hjärtstartare upprör: Kan rädda liv

Den hjärtstartare som satt vid Mansängstorg har stulits. Det är oklart om den kommer att ersättas.

  • Publicerad 08:17, 1 feb 2019

I förrförra numret av Bålstabladet skrev vi om hjärtstartare i kommunen. Totalt sett i hela kommunen finns det 23 hjärtstartare enligt hjärtstartarregistret, elva som tillhör kommunen.

Det konstaterades då att hjärtstartarna har fått vara ifred från vandalism. Det gällde fram till den 28 januari. Då upptäckte Håbohus att den hjärtstartare som placerats vid Mansängstorg blivit stulen.

– Den sattes upp i juni 2017 och har suttit där sedan dess. Nu är det någon som har plockat den med sig. Om det var så att det var någon som behövde den som tog den hade vi säkert hört det videt här laget. Nu verkar det mer som att någon har tagit den, säger Anneli Algesson Rask på förvaltning och miljö vid Håbohus.

”Ohyggligt mycket pengar”

Locket till hjärtstartaren låg på marken när personal upptäckte stölden. Det hela har polisanmälts av Läraskolan som var de som satte upp den med hjälp av ett flertal sponsorer.

– Det är jättetråkigt att någon har gjort såhär. Det är något som kan rädda liv och dessutom handlar det om ohyggligt mycket pengar, säger Veronica Forsberg, rektor på Läraskolan.

Annelie Algesson Rask har bett kollegor att hålla utkik efter hjärtstartaren om det nu skulle vara så att den ligger slängd någonstans.

– För bara någon vecka sedan så skröt jag om hur den har fått vara ifred, att vi är så glada för detta. Men man ska aldrig säga något. Jag hörde att det finns 2 000 hjärtstartare i Danmark och bara två hade försvunnit, och en kom tillbaka. Folk har ändå respekt för att att det är är ett viktigt hjälpmedel. Om olyckan är framme så finns det hjälp att få, säger hon.

Huruvida hjärtstartaren kommer att ersättas eller ej återstår att se.

– Vi har inte beslutat något ännu. Vi har polisanmält att den är borta och vi håller på och kollar vår försäkring. Vi har inte tagit något beslut överhuvudtaget. Det blir ett senare besked. Därför har vi inte heller tänkt om var vi i sådana fall ska placera den, säger Veronica Forsberg.

Hjärtstartarna kan rädda liv. De flesta maskiner är enkla att använda och kommer dessutom med röststyrd information. Om en strömstöt ges inom tre minuter från kollaps kan så många som 70 procent av de drabbade räddas till livet, enligt svenska rådet för hjärt- och lungräddning.

Skulle köpa ledramp – visade sig vara hans

En man som blivit bestulen råkade hitta just den varan till salu på en köp & sälj-grupp i Bålsta. En man i 25-årsåldern är därför misstänkt för häleri.måndag 19/8 11:19

Två dagars festande; ett enda bråk

Håbo Festdag blev en välbesökt tillställning med kvällsparty för Håboborna i dagarna två. På lördagskvällen blev en man misstänkt för brott på festplatsen i Bålsta Centrum.söndag 18/8 10:22

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt