Hjärtstartare. Så här såg det ut när hjärtstartaren sattes upp 2017. Nu ska den ersättas. Foto: Fredrik Gustafsson

Stulna hjärtstartaren kommer att ersättas

Nu ska den stulna hjärtstartaren ersättas. – Vi ger det en sista chans, säger Läraskolans rektor Veronica Forsberg.

  • Publicerad 01:15, 15 mar 2019

Den 28 januari upptäckte Håbohus att den hjärtstartare som placerats vid Mansängstorg blivit stulen.

– Den sattes upp i juni 2017 och har suttit där sedan dess. Nu är det någon som har plockat den med sig. Om det var så att det var någon som behövde den som tog den hade vi säkert hört vid det här laget. Nu verkar det mer som att någon har tagit den, berättade Anneli Algesson Rask på förvaltning och miljö vid Håbohus.

En polisanmälan gjordes, men förhoppningarna att den skulle återlämnas eller hittas var små och frågan var snarare huruvida den skulle ersättas.

– Vi har inte beslutat något ännu. Vi har polisanmält att den är borta och vi håller på och kollar vår försäkring. Vi har inte tagit något beslut överhuvudtaget. Det blir ett senare besked. Därför har vi inte heller tänkt om var vi i sådana fall ska placera den, sa Veronica Forsberg, rektor på Läraskolan då.

Gör ett nytt försök

Det var skolan tillsammans med ett flertal sponsorer som satt upp hjärtstartaren. En diskussion följde, men till slut kom man fram till att göra ett nytt försök.

– Vi diskuterade om vi ska sätta upp en ny om den bara blir snodd på en gång och i sådana falla om den ska sitta på samma plats eller om den ska sitta inne på skolan. Där är den ju skyddad, men då föll det på det att den ska vara för allmänheten. Vi har trots allt begränsade öppettider. Den skulle helt enkelt inte ha samma funktion om den satt inomhus. Så nu kommer den att sättas tillbaka och jag hoppas verkligen att den ska sitta kvar, säger Veronica Forsberg och konstaterar:

– Vi ger det en sista chans.

23 stycken i Håbp

Totalt sett i hela Håbo finns det 23 hjärtstartare enligt hjärtstartarregistret, elva av dessa tillhör kommunen och resten är uppsatta av privata intressenter. Hjärtstartarna kan rädda liv. De flesta maskiner är enkla att använda och kommer dessutom med röststyrd information. Om en strömstöt ges inom tre minuter från kollaps kan så många som 70 procent av de drabbade räddas till livet, enligt svenska rådet för hjärt- och lungräddning.

En annan modell

På Håbohus jobbar man nu för att få hjärtstartaren på plats. Det har varit vissa svårigheter då den inte är av exakt samma modell som den tidigare och det har varit ett frågetecken om den ska kunna sitta på samma plats, men nu tycks det som om det ska gå och lösa.

– Jag pratade med vår elektriker. Enligt de uppgifter som kommit ska den passa och han ska komma den här veckan. Jag hoppas att det ska vara på plats inom en snar framtid. Det är på gång, säger Annelie Algesson Rask.

Blåljusnyheter i helgen: Drogbrott och inbrott

Det har varit en veckoända/helg som så många andra i brottshänseende i Håbo. Några drogbrott, en cykelstöld och ett inbrott på Mansängen.söndag 22/9 9:47

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt