Den ståtliga sommarvillan i Sillvik blir kafé i sommar. Richard Otternäs är ordförande i Sillviks vänner som har tagit över driften av huset. Foto: Privat

Sturehov-granne öppnar helgkafé i sommar

Nu får Sturehov slott vid Bornsjöns naturreservat konkurrens om gästerna. I sommar öppnar nämligen grannen Sillvik helgkafé.

  • Publicerad 12:05, 8 maj 2019

Det är föreningen Sillviks vänner som har tagit över driften av den pampiga sommarvillan. De hoppas kunna ordna konserter och konstutställningar under sommaren, och startar med öppet hus 2 juni, mellan klockan 10.00 och 16.00.

– Det blir startskottet för vår verksamhet. Då kommer vi ha husvandring och kafé. Det är en fantastiskt plats så vi hoppas att många ska hitta hit, säger Richard Otternäs som är ordförande i föreningen.

Ett exakt program för sommaren finns ännu inte, men klart är i alla fall att det kommer vara kafé på helgerna.

– Vi vill inte vara en konkurrent till Sturehof, vi är långt ifrån lika fancy som de. Vi är istället ett utflyktsmål mitt i naturen, säger Richard Otternäs.

Sillvik byggdes 1884 som en sommarvilla, med 16 rum och tre våningar med flera verandor. Huset ska ha byggts åt landshövdingen Lennart Reuterskiöld som var förvaltare på Sturehov.

I dag ägs huset av Stockholms Vatten och Avlopp och från 1927 fram till förra året har det drivits av Kulturella Ungdomsrörelsen. De har framför allt använt huset som ferieskola och kolloverksamhet och har inte varit öppet för allmänheten.

Sillviks vänner kommer att ha huset tillgängligt för ferieskola även i fortsättningen, men planerar också annan kulturverksamhet.