Stureplansgruppen vill vara med och bygga om Stureplan. Foto: Andreas Enbuske

Stureplansgruppen svänger – vill vara med på nya Stureplan

Stureplansgruppen har tidigare kritiserat rivningsplanerna. Nu har man hittat en lösning med fastighetsägaren ADIA.

  • Publicerad 08:30, 4 feb 2017

Östermalmsnytt har tidigare berättat att den Abu Dhabi-baserade fastighetsägaren ADIA vill riva flera hus i den inre delen av Sturegallerian-kvarteret. Husen ska ersättas med nya och byggas på höjden.

Planerna har tidigare kritiserats av bland annat Stureplansgruppen, som menar att Stureplans nöjesliv hotas om byggplanerna blir verklighet.

LÄS MER: Vill riva på Stureplan - nu svarar de på kritiken

Nu svänger nöjesjätten, och kommer istället att samarbeta med ADIA i utvecklingen av kvarteret Sture.

– Stureplansgruppen är en av våra viktigaste hyresgäster. Vi har lagt mycket tid och resurser på att hitta lösningar på de frågetecken som de har haft, så det känns jätteskönt att vi nu har gjort det, säger Charlotta Rosén, projektledare för Stureprojektet på uppdrag av ADIA.

En del av överenskommelsen är att man nu har hittat en lösning som gör att Sturecompagniet kan hålla öppet under hela byggtiden.

LÄS MER: Nya planer för Sturekvarterets förvandling: "Fler bostäder"

Stureplansgruppen kommer också att vara med och utveckla ett nytt hotellkoncept på Humlegårdsgatan 17, som med tre terrasser och ett flertal barer och restauranger, är tänkt att bli ett nytt landmärke i Stockholm.

– Det ska inte bli något femstjärnigt lyxhotell, utan vi tänker oss ett boutiqe-hotell som ska rikta sig åt urbana människor på en shoppingweekend, säger Charlotta Rosén.

Niovåningshuset bakom Humlegårdsgatan 17 ska rivas och ersättas av ett nytt hus på nio våningar. Det ska kopplas samman med hotellet och göra plats för en stor takterrass med utsikt över Humlegården.

Restaurangen Ekstedt som ligger i huset har tidigare hotats av nerläggning. Men enligt Charlotta Rosén ska de nu få plats i det nya hotellet.

LÄS MER: Det här försvinner från Stureplan - om galleriaplanerna blir verklighet

Hotellets bottenvåning kommer också att fungera som en ingång till kvarterets butiker och verksamheter.

– Stureprojektet har en hög ambitionsnivå och vi vet efter alla våra år i kvarteret att det finns oändliga möjligheter att utveckla den här platsen. Ett nytt hotell kommer bli ett kompletterande tillskott för nöjesutbudet i kvarteret och en viktig del av det spännande, framtida Sturekvarteret, säger Stureplansgruppens vd Vimal Kovac i ett pressmeddelande.

Mer om planerna kommer att presenteras under detaljplanesamrådet våren 2017.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.