Förändras. Kvarteret som Sturegallerian ligger ska få nytt liv, större butiksytor och fler bostäder. Foto: Per Brandt

Stureplanskvarter rustas upp - med oljepengar

Större butiksytor. Toppmoderna kontor. Fler bostäder. Så vill ägarna från Abu Dhabi göra om kvarteren kring Sture­gallerian.

  • Publicerad 09:50, 31 jan 2014

Sturebadet, Sturecompagniet och Sturehof. Sedan 2006 ägs i stort sett hela kvarteret kring Sturegallerian av Abu Dhabi Investment Authority, där presidenten för Förenade Arabemiraten, shejk Khalifa bin Zayed Al-Nahyan, är styrelseordförande.

Nu vill företaget, en av världens största investerare, plöja ner ytterligare oljemiljoner i Sturegallerian AB och navet vid Stureplan.

Toppmoderna kontor istället för dagens omoderna, större butiksytor och fler bostäder. Kanske även ett sprillans nytt hotell. Det är några av idéerna.

I veckan ska stadsbyggnadsnämnden besluta om att inleda detaljplansarbetet. I dagsläget är planerna inte mer detaljerade men staden ser gärna fler bostäder i området.

– Det är så klart jätteintressant. Det är en tydlig önskan från stadens sida att komplettera med fler bostäder i hela city, för att göra det levande under större delar av dygnet, säger Martin Schröder, planeringsarkitekt på stadsbyggnadskontoret.

Tidigt skede

Fastighetsägarna vill bygga om befintliga hus i kvarteret men även se om det går att förtäta och bygga på vissa av husen för att skapa mer plats. De vill också utveckla gatorna runt kvarteret och göra nya kopplingar till Sturegallerian. Bland annat har man diskuterat en tydligare anslutning till gallerian från tunnelbanan i hörnet Birger Jarlsgatan/Grev Turegatan, både i entré- och nedre plan.

– Staden ser positivt på utvecklingsförslaget för en ny detaljplan, det ligger i linje med kommunfullmäktiges vision för hela city, säger Martin Schröder.

ADIA brukar hålla en låg profil kring deras investeringar, men i en kommentar till Östermalmsnytt säger Erik Portanger, presschef för ADIA, att de ser fram emot samarbeta med staden, hyresgäster och andra berörda för att kvarteren kring Sturegallerian ska fortsätta vara en av ”Stockholms stoltheter”. Men han vill inte avslöja några detaljer kring planerna eller summor som de tänker investera.

– Det är för tidigt eftersom det inte finns några konkreta detaljer att presentera i det här skedet. Start pm:et anger bara potentiella områden och förbättringar, något vi kommer utreda under de kommande månaderna, skriver Erik Portanger i ett mail till Östermalmsnytt.

Enligt Martin Schröder på stadsbyggnadskontoret räknar man med att detaljplanen kan gå ut på samråd i slutet av året. Då ska ett mer konkret förslag presenteras.

Stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (M) är positiv till planerna, bland annat till fler bostäder.

– Jag tycker att det är kul att de vill ta ett helhetsgrepp om hela kvarteret, det är ett stort kvarter. Jag önskar att Humlegårdsgatan kunde bli mer livfull, som Grev Turegatan, så det kan absolut utvecklas. Sedan är det väldigt intressant att de vill ha en tydligare koppling till tunnelbanan, säger hon.

Fakta

Sturegallerian

Sturegallerian AB äger merparten av kvarteren, fastigheterna Sperlingens Backe 56 och 27. Företaget ägs av Abu Dhabi Investment Authority, ADIA, där presidenten av Förenade Arabemiraten, sheikh Khalifa bin Zayed Al-Nahyan, är styrelseordförande. Bolaget räknas som en av världens allra största investerare. ADIA köpte Sturegallerian AB 2006 av Diligenta AB för drygt 4 miljarder kronor.

Vasakronan äger två fastigheter som också ingår i detaljsplansarbetet.

Tre fastigheter, en i hörnet Humlegårdsgatan/Sturegatan och två vid Humlegårdsgatan/Grev Turegatan ingår inte i detaljplansarbetet.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.