Vinnare. Cora Hirn och Bluffing Spirit vann Morgondagens vinnare i Scandinavium. Foto: Roland Thunholm

Succé för 15-åriga Cora på Göteborg horse show

Sveriges bästa juniorer i hästhoppning gjorde upp under Göteborg horse show. Högst upp på prispallen i finalen stod 15-åriga Danderydsbon Cora Hirn.

  • Publicerad 10:51, 26 feb 2018

Cora Hirn, 15 år, som tävlar för Djursholms ridklubb, har visat framfötterna på hoppbanorna den senaste tiden.

I helgen tävlade hon i klassen "Morgondagens vinnare" under Göteborg horse show i Scandinavium. I uppvärmningsklassen var hennes Bluffing Spirit lite spänd och ekipaget rev ett hinder.

– Det är en väldigt speciell miljö det är inte så likt några andra tävlingar så hästarna är ofta lite spända. Andra dagen hade han slappnat av lite mer och han hoppade bättre, säger Cora.

Fick visa upp sig igen

Ekipaget var felfritt i grundomgången och fick precis som förra året en chans att visa upp sig i omhoppningen. Förra året rev ekipaget det sista hindret, och Cora berättade inför tävlingarna att hon var revanschsugen. Nu förberedde hon omhoppningen tillsammans med sin mamma.

– Man kollar bansträckningen och ser var man kan ta tid, man vill ju rida så fort som möjligt.

Cora berättar att Bluffing Spirit är snabb i sprången och bra i tidshoppningar, vilket visade sig i helgen.

– Jag försökte hålla upp galoppen och rida mjuka vägar. Ju längre på slutet jag kom vågade jag rida på lite hårdare, då kunde han få springa på och bli lite stark, säger hon.

– Ofta är det lite olika taktiker, men nu var det en ungdomsklass och våra hästar är ganska rutinerade. Det är väldigt stort att få vinna så många red just för seger, det gjorde i alla fall jag.

Höll ihop

Inför publiken i Scandinavium höll Cora ihop det och korsade mållinjen felfritt.

– Det kändes jättehäftigt och helt fantastiskt kul. Ibland får man till så där bra omhoppningar, men det är lätt att man får en bom ner, säger hon och fortsätter:

– Jag tänkte nog när jag kom i mål att det skulle bli ganska svårt att slå mig. Jag hade verkligen varit snabb i slutet. Men man vet inte. Man får gå in och göra sin grej.

Resterande delar av omhoppningen följde hon på en liten teve bakom kulisserna. När sista ekipaget gick i mål stod det klart – Cora Hirn är "morgondagens vinnare".

– Det var verkligen coolt. Att man får en sådan här framgång gör att man orkar hålla på. Med hästar är det ganska tufft, och det är så himla mycket tid jag lägger.

– Det är inte bara en timme varje kväll. Du måste utöver att rida och träna ta hand om hästarna, mocka, borsta och mata dom. Så det här blir som en extra boost.

Visat formen

Nu hoppas Cora på fler internationella tävlingar under våren.

– Eftersom jag visat att jag är i bra form hoppas jag att landslagsledningen ska ta ut mig och åka på några internationella tävlingar. Målet är att skaffa rutin, säger hon.

Förutom Bluffing Spirit har familjen två till hästar hemma i stallet i Danderydsberg. Cora hoppas att hon kan hitta fler hästar att rida och tävla åt andra.

– Hästarna är ganska dyra, man kan inte riktigt köpa dem själva, så det handlar om att hitta folk som kan satsa på mig. Det är bra när man syns i sådana här sammanhang, då får folk upp ögonen för en, säger hon.

Förra sommaren tog hon ett brons på Europamästerskapen i sommar. Kanske blir det deltagande på EM även i år.

– Det är ett Europamästerskap för juniorer i sommar, det skulle vara jättehäftigt att få rida där, säger Cora.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

15-åringar ertappade inbrottstjuv i Täby – följde efter tills polisen kom

Nyheter "Hörde att det var någon på övervåningen" Två personer kunde gripas efter ett villainbrott i Näsbypark under fredagseftermiddagen. Tack vare effektiv hjälp från två 15-åringar kunde polisen snabbt rycka ut.måndag 18/6 13:23

Fortsatt tvist om felslagna golfbollar i Danderyd

Nyheter "Femtontalet golfbollar i veckan" Nu är det åter upp till kommunen att utreda fejden mellan Svenska kraftnät och Golfcenter Danderyd om de felslagna golfbollarna.måndag 18/6 10:23