PRISADE. Emma Digerfors och Ida Lundahl från Sjölins gymnasium har prisats för sina inredningsdetaljer som skapats av gamla hästskor. Foto: Privat

Succé för deras idé: Återvunna hästskor

När Emma Digerfors och Ida Lundahl från Sjölins gymnasium skulle starta UF-företag var miljö och hållbarhet ett självklart fokus. Nu har de fått pris för sin unika idé: att förvandla gamla hästskor till inredning.

  • Publicerad 14:55, 8 maj 2019

Det var genom Ung Företagsamhets-projektet, som många gymnasieskolor i hela landet har, som Emma Digerfors och Ida Lundahl från Sjölins gymnasium på Söder kom på snilleblixten.

En kompis med stort hästintresse hade berättat om de uttjänta hästskor som ofta får ligga kvar i stora högar i stallen. Eftersom Emma och Ida ville satsa på återvinning och hållbarhet, beslöt de sig för att göra något av de gamla hästskorna – som annars till slut bara hamnar på en metallskrot.

– Vi ville skapa nytt liv åt något som ändå inte kan användas igen. Flera stall skänkte hästskor till oss och så gick vi en svetsarkurs och började skapa ljusstakar, grytunderlägg och dryckesställ, säger Emma Digerfors.

De fixar sexualkunskapen de själva inte fick

Den unika idén fick gehör. Emma och Ida vann kategorin Årets hantverkare bland UF-företagen i Stockholm, och fick i dagarna även vara med på SM-mässan i Älvsjö. Där blev det ingen seger, men många kom fram och var imponerade över deras produkter.

Efter att UF-projektet, som görs inom skolan, nu är över tror tjejerna att de kanske kommer fortsätta med projektet som hobby.

– Det har varit jättekul och inspirerande, när man väl börjar svetsa inser man att man kan skapa nästan vad som helst. På så vis kan vi också inspirera andra att återvinna saker som annars inte kommer till användning, säger Emma Digerfors.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android