Mattias Ljungberg äter semla-to-go på Tösse. Foto: Karin Winter

Succé för enhandssemlan

Att äta en semla är ofta förenat med kladd, och florsocker på nästippen. Nu har Tössebageriet löst det med sin nya wrap-semla. Eller en semla to go, helt enkelt.

  • Publicerad 11:26, 20 jan 2015

– Du ser ju aldrig någon som äter en semla på stan, säger Mattias Ljungberg, konditor på Tössebageriet.

Nu har han gjort något åt det - han har lanserat wrap-semlan, eller "semla-to-go".

– Den här kan du äta i princip var som helst, men självklart kan du även äta den här på Tösse, säger han.

Kunder hyllar wrapen

En kund på bageriet hyllar semlan. "Den är fantastisk god". Han verkar inte ha något emot att semlan utvecklas, men Mattias Ljungberg säger att det alltid kommer att finnas de som är emot utveckligen och vill ha kvar det traditionella.

– Det kan vara trevligt att hålla på traditioner. Den här semlan får man ta lite med glimten i ögat. Den har tagits emot väl. Människor har varit överväldigande positiva. I helgen hann personalen knappt med efterfrågan, säger han .

Ser gärna spridning

Nu hoppas han på att semlan ska sprida sig till andra bagerier och butiker.

– Någon tyckte att jag skulle ta patent på wrap-semlan, men jag ser hellre att fler börjar baka den.

Crossover inne

Att göra om klassiska bakverk är ingen nyhet.

– Det är inne att göra om bakverk, att göra crossover. Du har exempelvis cronut, en crossover på donut och croissant som man friterar. En riktig fettbomb. Cissi här på bageriet har gjort en smunk - en semla och munk, säger han.

Planerar du för några fler bakverkswrap?

– Tajmingen är allt. Folk tycker att det är lite löjligt att bara slänga in nya bakverk bara för sakens skull. I det här fallet är det ju semmelsäsong så wrapen kommer precis rätt i tiden. Till sommaren kommer vi förmodligen ha en wrap med grädde och bärkompott i wrap, som en semla men man tar bort mandelmassan, säger han.

Mattias Ljungberg om fler möjliga wraps:

Kanelbulle som wraps, där degen utgör skalet med kanel och smör som fyllning.

Prinsesstårta som wraps - marsipanen utgör själva skalet.

Napoleonbakelse kanske inte kan bli en wrap, men däremot en sandwich.

Semmelsäsong

Fettisdagen eller semmeldagen sker i år den 17 februari. Men semmelsäsongen har redan börjat - för en konditor är säsongen januari till april, enligt Mattias Ljungberg.

Tidigare än så tycker han inte att man ska erbjuda semlor.

– Det är heligt för oss att bara servera semlor under den perioden. Att börja sälja tidigare vattnar ur de tre månaderna. Folk hinner tröttna. De månaderna är dessutom viktiga för oss i branschen, säger han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.