Kontaktsport. Här övar roller derby-deltagarna på en tripod-tackling under den öppna träningen på Västertorpshallen. Foto: Sacharias Källdén

Succé för könsseparatistiskt roller derby

Västertorpshallen hade svårt att locka unga tjejer och ickebinära till sina aktiviteter. Tack vare två rullskridskoentusiaster har det ändrats, och nu fylls hallen varje onsdag av 12–19-åringar som vill prova på sporten roller derby.

  • Publicerad 19:00, 27 jan 2019

Stoltheten hos fältassistenten Johanna Håkansson går inte att ta miste på där hon står vid sidlinjen i gymnastiksalen. Hon återkommer ofta till hur "schysst" det är att vistas i en lokal där alla hjälps åt och kan ta plats.

– Det här är definitivt bland det bättre vi gjort, konstaterar hon.

På golvet framför henne har ett dussin tonåringar vågat sig ut för att lira roller derby, en sport som fått sig ett uppsving de senaste åren. Deltagarna har spridit ut sig i små grupper; somliga ägnar sig åt matchövningar medan andra mest övar på att hålla balansen. Här får alla vara med, oavsett om man sysslat med sporten i fem år eller om det är första gången.

LÄS ÄVEN: Nytt försök för roller derby-arena i Söderort

– De mer erfarna 14–15-åringarna lär upp dem som är yngre. Det första de får lära sig är hur man ramlar och hur man bromsar. De brukar komma in i det väldigt fort, de är ju unga och böjbara. Annat är det med oss äldre som är stela och druttar på röva, säger Johanna Håkansson.

Böjlig eller inte; här ramlar man, om inte av egen kraft så av motståndarnas tacklingar. Alla som deltar får låna armbågsskydd, knäskydd, hjälm – och rullskridskor. Trots det våldsamma upplägget är det svårt att tänka sig en mer positiv och peppig stämning än den i Västertorpshallen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Det är en väldigt tuff sport med många skador och därför är det viktigt att vi tar hand om varandra. Om någon ramlar illa så ställer sig en annan spelare i vägen så att publiken inte ska stirra, säger 14-åriga Helga Thies som själv dragit på sig både blåmärken och skrubbsår på knäna.

Det var Helga och kompisen Ebba Ekbom som introducerade fältassistenten Johanna Håkansson till roller derby. Det ledde till att de tillsammans tog initiativet till drop-in på onsdagar. Det är gratis, och alla tjejer och ickebinära mellan 12 och 19 år får delta.

För Helgas del sträcker sig intresset längre än till onsdagarna. Hon har sysslat med roller derby i fem år och spelar i Young Stockholm Roller Derby som också tränar i Västertorpshallen. Även om hon inte tror att det finns någon chans just nu att bli proffs i Sverige så är det hennes ambition på sikt.

– Jag har alltid gillat rullskridskor. Det började med att jag fick ett par rullskridskor i julklapp. Sedan såg jag ett klipp från en roller derby-match och jag tyckte att det var så häftigt att se tjejer som åker rullskridskor och som tacklas, säger Helga Thies.

Liksom många andra balla trender som letar sig in i Sverige så är roller derby en amerikansk företeelse. Det märkvärdiga med sporten är att det främst är kvinnor som utövar den, så även i Västertorpshallen.

Ni som deltar får vara med och bestämma om män ska få vistas i lokalen. Hur påverkar det er?

– Jättemycket! Man känner sig fri och slipper en massa förväntningar. Det känns till exempel fel att åka runt i tajt linne om det är män i lokalen, och om det kommer in en stor, stark kille så känns det som att han tar över rummet. Nu kan i stället alla som är här ta över rummet, säger Helga Thies.

Roller derby

Matcherna utövas på rullskridskor och spelas mellan två lag som möts på en oval inomhusbana.

Varje lag har en "jammer" vars uppgift är att ta sig förbi motståndarlagets spelare, vilket genererar poäng. Lagen har också ett antal "blockers" som har till uppgift att hjälpa sin egen jammer och blockera motståndarlagets.

Matchen, eller "bouten", spelas i två 30-minutersperioder som är indelade i "jams" à max två minuter.

Källa: Svenska Skridskoförbundet