Idéprisas. Gymnasieeleverna Isac Norlander, Simon Parker, Amna Sahovic, Isak Popovski, Elias Leverud och Emil Yfver vann pris för sitt memoryspel - som ska lära barn källsortera. Foto: Privat/SEB

Succé för Kungsholmens gröna UF-företag

Av hundratals UF-företag i Stockholm valdes Grön Framtid UF från Thorildsplans gymnasium ut till det näst bästa. I maj tävlar de i SM, men redan nu gör företagsidén succé.

  • Publicerad 20:00, 31 mar 2019

När det var dags för ekonomistudenterna på Thorildsplans gymnasium att skapa UF-företag så ville 18-årige Isak Popovski och hans vänner göra något som kan bidra till en bättre värld.

Resultatet blev ett innovativt memoryspel där brickorna föreställer saker man brukar slänga i soporna, som efter de parats ihop ska placeras i rätt påse – kompost, brännbart eller återvinning. Spelet är riktat till barn i förskolan och lågstadiet och syftar till att få in ett miljötänk tidigt i livet.

– Vi behöver göra skillnad på en långsiktig nivå. Om barnen får veta i tidig ålder om miljöproblemen i samhället och hur man kan hjälpa till genom att källsortera så blir det mer naturligt när de växer upp att de bryr sig om miljön, tror Isak Popovski som är vd för Grön Framtid UF.

– I politiken så känns miljöarbetet ibland väldigt bortglömt och nedprioriterat. Det krävs engagemang från unga, fortsätter Isak.

Har sålt 70 spel

Redan nu har ungdomarna sålt 70 av 100 memoryspel – till både förskolor och privatpersoner i Stockholm. Nästa vecka har de ett möte med miljöföretaget SRV återvinning AB, om ett eventuellt samarbete.

– Det är jättekul, det är precis det här vi vill, säger Isak.

När Årets UF-företag i Stockholm utseddes i februari kom de 2:a och den 6-7 maj tävlar de i SM i Älvsjö.

Trodde du att det skulle gå så här bra?

– Nej aldrig! Om du sagt till mig i början på året att vi skulle komma tvåa i hela Stockholm hade jag ju bara skrattat. Men ju mer vi utvecklat produkten så har vi känt att vi har något bra på gång. Man måste vara självsäker i sin idé, det är den största framgången till att lyckas så bra, säger Isak Popovski som nu funderar på nästa mål.