Samlad baktrupp. Några av bageriets 50 anställda utanför Kastanjegården. I mitten Conrad Tyrsén. Foto: Sacharias Källdén

Succé för nya jättebageriet i Hökarängen

Med bageriet BAK vill Conrad Tyrsén få Hökarängsborna att se på andra bullar. Och fikasuget har visat sig vara stort bland invånarna.

  • Publicerad 16:43, 10 sep 2019

– Det har gått så jäkla bra! Fullt hus, det är helt underbart!

Conrad Tyrsén har skäl att vara stolt. Han och Ted Johanssons bageri BAK slog upp portarna i Kastanjegården förra månaden, och sedan dess ringlar sig kön till kafékassan lång som en riktigt lång vetelängd.

Kanel- och kardemummabullarna säljer bäst hittills, en klassiker är trots allt en klassiker av en anledning. Men i bageriets jässkåp och ugnar ryms allt från veganska banankakor till tjusiga chokladpraliner sprejade med ännu mer choklad.

Stjärnkonditorer öppnar bageri i Hökis

Kaféet må servera sina godbitar i små, flätade korgar, men bakom står ett jättemaskineri. Bara i konditoridelen jobbar denna fredagseftermiddag tio personer, och allt som allt är 50 människor anställda på bageriet vars verksamhet är igång dygnet runt. Dagtid kan kafébesökarna själva kika på hur de degiga konstverken trollas fram på andra sidan glasväggen.

– Vi har inget att dölja, allt står vi för. Då kan vi lika gärna ha öppna fönster, det blir en skön känsla. Bagarna tycker att det är roligt, de brukar vinka tillbaka, säger Conrad Tyrsén.

Rymligt. 200 till 800 kvadrat. I förra lokalen stod de som packade sillar längst en köksbänk. "Om någon kom emellan sabbades flödet helt" berättar Conrad Tyrsén. Foto: Sacharias Källdén

Konditorn Fanny Klingeteg, 23 år, gläds åt den nya lokalen. "Det är mycket lugnare här och en bättre lokal. Det är fint när barnen sitter och kollar in genom fönstren." Foto: Sacharias Källdén

Att lokalerna är en fröjd för dem som degknegar är kanske inte så svårt att förstå, om man beaktar att utrymmet i Kastanjegården är fyra gånger så stort som Tyrséns och Johanssons tidigare lokaler på Lilla Essingen: från 200 till 800 kvadratmeter. Från att ha tvingats stå hopträngda längs en bänk kan bagarna nu röra sig betydligt friare när de mojsar runt med deg, plåtar och brödkavlar.

Uppskattar att lämna innerstaden

Större delen av bakverken stannar inte ens i huset utan levereras till andra delar av stan. Det hindrar emellertid inte andra delar av stan från att också söka sig till bageriet i Hökis. Conrad Tyrsén bor själv innanför tullarna och tror att många uppskattar att då och då röra sig utanför dem.

– Folk kommer hit på söndagar från Gullmarsplan och Skärmarbrink och äter frukost, säger han.

Ugnarna går varma. Foto: Sacharias Källdén

Favorit. Veganska banankakan är klart poppis på fiket i Hökis. Foto: Sacharias Källdén

Flera av besökarna på bageriets uteservering håller med om att BAK är ett välkommet tillskott på områdets kafékarta.

– Det är jättetrevligt! VI har sagt tidigare att det är synd att det inte är något fik i den här byggnaden, säger Johanna Moraeu.

Hennes syster Julia bor i Hökis, och är också förtjust.

– Jag gillar att gå ner hit och köpa bröd. Det är bra att det är så nära och att vi kan ses här, säger Julia.

Vid bordet intill sitter Leif Östlund och Hans Carldén och läppjar på kaffe. Gubbisbon Leif tycker att bageriet är "jättemysigt", medan hans vän från Tyresö är mer skeptisk.

– Det är ett alldeles för stort bageri. Och de har varit orädda när de satt priserna, säger Hans.

Systrar. Julia Moreau gillar att köpa bröd på BAK. Till höger Johanna Moreau med dottern Ebba. Foto: Alexander Kuronen

Fikadags. BAK-gästerna Hans Carldén och Leif Östlund har känt varandra i över 30 år. Foto: Alexander Kuronen

Conrad Tyrsén själv tycker att fler borde satsa på förorten. "Stockholm växer", säger han, och konstaterar att många vill hänga i sitt kvarter. Han tror också att etableringen av BAK kan vara till godo för de äldre fiken i Hökis.

– Konkurrens är jobbigt, men det kan också vara en rolig grej. Det blir som en nagel i ögat, att man måste "steppa upp". Sedan tror jag att det snarare är Pågen på ICA som ska känna sig hotade än andra kaféer. För det är klart att man hellre äter brödet här!

Så blev plastkalven en lokalkändis i Kransen

Nyheter Ägaren berättar om Fläcken som älskas i stadsdelen När Fläcken, en plastkalv i naturlig storlek, stals drog ett stort sökpådrag igång i Kransen. Nu berättar kalvens ägare Camilla Rönnerblad historien om plastdjuret som har en särskild plats i...tisdag 25/2 20:00

Duo i Årsta ska göra manglat linne hett igen

Nyheter Använder 80 år gammal stenmangel Pensionärerna Ulla och Börje ville ha något att göra så de startade mangelservice i Årsta. Arbetsredskapet: En antik trotjänare från 1940-talet.tisdag 25/2 20:00