Framgångsrik koncern. Suget efter ordning och reda är stort. Internationella Engelska skolan har långa köer med elever och gör stora pengar på sina skolor. Foto: Erik Simander

Succé för skoldisciplin som affärsidé

Friskolekoncernen Internationella Engelska skolan fortsätter växa och tjäna stora pengar. En vinstutdelning som fått stark kritik.

  • Publicerad 17:50, 31 okt 2017

Internationella Engelska skolan är idag det största friskolebolaget inom grundskolan i landet med 34 skolor, drygt 21 000 elever i klassrummen och hela 144 000 elever som står i kö för att börja i deras skolor nästa läsår.

Den här hösten gjordes den enskilt största expansionen under ett skolår i koncernens historia när fyra nya skolor startades. Bland annat öppnades en ny skola i Årsta. Nästa på tur står Sundbyberg och Huddinge.

50 000 står i kö - nu vill Engelska skolan starta två nya skolor

Översatt i siffror betyder suget efter den engelskspråkiga friskolan med disciplin som huvudnummer vinster på över hundra miljoner kronor per år de senaste tre åren.

År 2016/2017 blev det en ny vinst på 152 miljoner kronor efter skatt. Årets utdelning ger aktieägarna 45,7 miljoner kronor att dela på.

Vinnare: amerikanskt riskkapitalbolag

Att ägarna skor sig på skolframgången har fått hård kritik av utbildningsminister Gustav Friodlin (MP), som anser att skattepengarna som går in i skolan enbart ska gå till utbildningen.

Förskola riskerar läggas ner – rasar mot vinsttaket

Men Jonathan Howell, pressansvarig på Internationella Engelska skolan, tillbakavisar kritiken.

– Den summan kan jämföras med att vi också betalar 44,1 miljoner i företagsskatt. Vi ger våra elever en högkvalitativ utbildning och gynnar samtidigt svenska staten, säger Jonathan Howell.

Utdelningen på 1,14 kronor per aktie är rimlig och direktavkastningen på 1,4 procent är i linje med inflationen, understryker Jonathan Howell.

Han poängterar också att de svenska aktieägarna betalar skatt på sin vinst och att en del av Engelska skolans vinst bland annat går till aktieägarna Tredje AP-fonden och AMF Pension som förvaltar pensionsspararnas pengar.

Pensionsspararna får dock bara en liten bit av vinstkakan. AMF och Tredje AP-fonden äger tillsammans 4 procent av aktierna. Merparten går till huvudägaren, det amerikanska riskkapitalbolaget TA Associates med 71 procent av aktierna.

Statliga bidrag för läxhjälp

Engelska skolan har också kritiserats för att i år ha sökt och fått 20 miljoner kronor statsbidrag till läxhjälp från Skolverket. Mest i landet – trots vinsten. Det har gjort utbildningsministern "heligt förbannad", enligt Aftonbladet som först rapporterade om nyheten.

– Vi har även tidigare år gett våra elever läxhjälp och betalat själva för det. Nu finns det här bidraget som alla skolor har rätt till. Det finns inga restriktioner och Skolverket har beslutat att ge det här bidraget till oss. Vårt resultat har inget med det här att göra, säger Jonathan Howell.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.