Succé för sommarfik där besökarna får lätta sitt hjärta

Varje vardag ordnar Gustav Vasa församling kafé på gräsmattan. Och det är ofta fullsatt.

  • Publicerad 14:49, 27 jul 2018

Madeleine Dahl ställer i ordning bord och stolar på gräsmattan utanför Gustav Vasa kyrka. Hon ansvarar för kyrkans kafé som har öppet på vardagar mellan 11 och 16 fram till den 3 augusti.

– Tanken är att skapa en mötesplats under en tid när många andra verksamheter stänger. Vissa tar en snabb kaffe, andra sitter hela dagen, säger Madeleine Dahl som är värdinna för kaféet.

Sigrid Lindahl, Vera Gyström och Eva Nyström tillhör gästerna som gärna sitter länge. De kände inte varandra tidigare utan har träffats genom kaféet.

Mötesplats. Ola och Krystyna Berglund besöker sommarkaféet vid Gustav Vasa kyrka för första gången med vännen Andrzej Strzelecki. Foto: Sacharias Källdén

Diakonen Sven Johannesson samtalar med Rune Jegander och Ulla Värmnäs. Foto: Sacharias Källdén

– Jag bor i närheten och har varit här varje dag i minst 14 dagar. Det är trevligt och mysigt att sitta här under träden och så fläktar det skönt när det är så varmt. Här träffar man olika människor och vi brukar vara det tappra gänget som sitter kvar längst, säger Vera Gyström.

Med sina vänner pratar hon om allt möjligt.

– Om dagens händelser eller kanske om något man har sett på tv, säger Vera Gyström.

– I går pratade vi som skådespelare som inte finns längre. De hade liksom mer personlighet förr, till exempel Humphrey Bogart eller Marilyn Monroe. I dag ser alla likadana ut, säger Sigrid Lindahl som bor i Rödabergsområdet.

Skärgården på en dag – så här gör du

När hon och de andra sitter utanför kyrkan ser och hör de mycket.

– I går var det begravning och härom dagen var det bröllop, säger Vera Gyström och Sigrid fyller i:

– Det är lite "off" här men ändå så centralt, säger hon.

Kaffet kostar tio kronor och påtår kan man ta hur många gånger man vill. Sven Johannesson är diakon i Gustav Vasa församling.

– Har man inte möjlighet att betala så bjuder vi. Vissa kommer hit och berättar om sådant de bekymrar sig över. Det kan vara relationer eller rädsla för framtiden till exempel. Det är inte alltid man kan förändra situationen men man kan lyssna. Det blir mycket själavård. Jag känner mig lycklig över det här kaféet, säger Sven Johannesson.

Ola och Krystyna Berglund är på kaféet för första gången men säger att de kommer att komma tillbaka.

– Det var jättemysigt här. Vi är ute och går varje dag och besöker ofta kyrkor. Varje kyrka är som ett gratis museum, det finns så mycket konst att se, och så är det fridfullt och svalt, säger de.

Gustav Vasa Kyrka sommarcafé, Odenplan, Vasastan, mötesplats, Sigrid Lindahl, Irma Karlsson, Eva Nyström, Karin Stephan och Vera Gyström. Foto: Sacharias Källdén