Aino Fianu Jonasson, docent i obstetrik och gynekologi på Karolinska Institutet, har startat Stockholms första klimakteriekafé. Foto: Privat

Succé för Stockholms första klimakteriekafé

Efter Stockholms första klimakteriekafé startade i höstas har tusentals kvinnor hört av sig. Även skolor, polis, kommuner och fotbollslag vill ha besök. Nu fortsätter kaféet.

  • Publicerad 12:32, 8 feb 2019

– I ungdomen finns en ungdomsmottagning, under graviditeten finns en mödravårdscentral. Men sen i klimakteriet finns ingenstans att gå.

Aino Fianu Jonasson, docent i obstetrik och gynekologi på Karolinska Institutet, har startat Stockholms första klimakteriekafé.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Det är inte ett nytt fik det är frågan om, utan snarare en mötesplats som flyttar runt i olika lokaler. Det ger kvinnor en möjlighet att komma till en gemenskap och utbyta erfarenheter om klimakteriet, lyssna till den senaste forskningen och ta en klimakteriebulle. Något det finns stort behov av, enligt Aino.

– Det viktigaste är att kvinnorna får träffa varandra och samtala, att de har en plats att gå till, säger hon.

Det var under en studie som hon insåg att det är många kvinnor som lider i det tysta, som inte vågar prata om de "tabubelagda besvär" som uppstår i klimakteriet. Till exempel smärta vid sex som är väldigt vanligt.

– De hade inte sökt för sina besvär och vågade inte prata om det, inte ens med sina vänninor. Det är tabubelagt, berättar Aino.

Efter höstens första klimakteriefika har många frågat när nästa träff blir av. Även polisstationer, skolor, kommuner, fotbollslag och hembygdsföreningar har hört av sig och vill ha besök, något kaféteamet inte är främmande för.

Kaféet kommer fortsätta och införa månadsträffar. Den första för i år ägde rum på Högbergsgatan 13 på Södermalm. Men tanken är att kaféet så småningom ska anordna samtalsträffar runtom i hela landet.

Vad händer i klimakteriet?

Det är den tid i livet då kvinnors mens upphör och de inte längre kan bli gravida på naturlig väg, kallas också övergångsåldern.

Hormonet östrogen minskar kraftigt vilket kan leda till flera kroppsliga besvär, till exempel svettningar, sömnproblem och torra slemhinnor.

Medelåldern för kvinnor i västvärlden är 51 år.

Klimakteriet upplevs olika från person till person.

Visa merVisa mindre