Görs om. Nu ska staden skylta om de enkelriktade gator som öppnats upp för dubbelriktad cykling igen. Denna gång med en tilläggsskylt som tillåter cykel men som egentligen är otillåten. Foto: Johann Bernövall

Succé för Stockholms olagliga cykelskyltar

Stadens förbjudna cyklistskyltning på enkelriktade gator är en succé. Nu ska alla gator där man öppnat upp för dubbelriktad cykeltrafik skyltas om på nytt – för att få bilförarna att lyda reglerna.

  • Publicerad 07:10, 16 maj 2018

För få bilförare följer stadens nya skyltning på de enkelriktade gator där man öppnade upp för dubbelriktad cykeltrafik för två år sedan.

Som vi tidigare har berättat testade därför staden i höstas ett nytt punkigt knep på några platser: Tillbaka med enkelriktat-skylten, istället för "motortrafik förbjuden", men med en tilläggsskylt som tillåter cykel. Problemet? Tilläggsskyltningen är inte tillåten enligt Transportstyrelsen.

Stadens punkiga cykelknep

Resultatet? En succé. Enligt trafikkontoret visar mätningar vid försöksplatserna att bilförarna följer trafikreglarna bättre med den klassiska enkelriktat-skylten och tillägget. Några fler test är inte aktuella, trafikkontoret är nöjda med underlaget.

Under försöket har staden heller inte fått någon påhälsning av Transportstyrelsen.

Det som återstår är ett beslut om de ska skylta om eller inte. Tas beslut snart kan omskyltningen bli verklighet under 2018.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Och ett sånt beslut är på väg, enligt trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

– Kan vi lösa ett problem som de här skyltarna har skapat eftersom bilförare inte kan trafikreglerna så är mycket vunnet. Det här är något vi ska besluta om och vi ska se till att trafikkontoret tar fram ett ärende för trafiknämnden. Men när det blir kan jag inte svara på, säger han.

Det var inte så länge sedan det skyltades om över hela staden. Nu ska ni skylta tillbaka. Hur ser du på kostnaderna för detta?

– Om trafikkontoret tycker att resultatet blir bättre med den skyltningen så ska vi göra det. I sammanhanget är det inga stora summor det handlar om för att skapa en säkrare trafikmiljö. Vi har ju kvar de gamla skyltarna, säger Daniel Helldén.

Exempel på den nya skyltningen. Foto: Johann Bernövall

Här har den nya skyltningen testats

Här är några av platserna piratskyltningen har testats:

Döbelnsgatan: Markvardsgatan – Rehnsgatan

Döbelnsgatan: Odengatan – Markvardsgatan

Skeppargatan: Linnegatan – Storgatan

Skeppargatan: Storgatan – Riddargatan

Skeppargatan: Riddargatan – Kaptensgatan

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.